latinica  ћирилица
09/09/2023 |  10:56 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Обиљежена 31 године од оснивања Јуришног одреда Власеница (ФОТО/ВИДЕО)

Премијер Српске рекао је и да се борба која се деведесетих година водила за одбрану Републике Српске - води и данас, само другим оружјем с циљем да се спријечи да се Српска развласти и да јој се узме имовина.
Одржан молебан Јуришном одреду Власеница - Фото: РТРС
Одржан молебан Јуришном одреду ВласеницаФото: РТРС

Вишковић је ово изјавио у Власеници гдје је присуствовао обиљежавању 31 године од оснивања елитне јединице Војске Републике Српске - Јуришног одреда Власеница.

Погинулим припадницима овог одреда данас је служен парастос, а на Тргу српских бораца положени су вијенци.



Јуришни одред Власеница био је једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске која је учествовала на ратиштима широм Српске. Kроз овај одред прошло је више од 700 бораца , погинуло је 18 припадника овог одреда, а више од 100 рањено.

Одржан молебан Јуришном одреду Власеница

- Оно што смо затекли од наших предака и што ћемо оставити нашим потомцима то је Република Српска , то је био Јуришни одред. Хвала свим борцима који су тада били тада и данас који су овдје преживјели, слава оним који су погинули - рекао је Мирослав Краљевић ратни командант јединице.

Премијер Српске посјетио је у Власеници Спомен-собу изграђену у знак сјећања на 136 бораца и цивила погинулих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, а потом присуствовао полагању вијенаца испред Централног спомен-обиљежја.

Посјета спомен соби

- Да није било јуришног одреда у Власеници у том периоду , ситуација би била другачија на самом терену. То је била јединица која је уливала сигурност људима када је требало сачувати насеља, имовину , линију. Увијек су јуришници били ту да би интервенисали - додао је премијер.

Миле Симанић припадник Јуришног одреда Власеница истакао је да је овај одред исписао свијетле странице историје Републике Српске.

- Остварио је свој циљ за који је био формиран. Били смо ударна јединица и тако смо се понашали, били смо нешто у шта се народ заклињао. Гдје смо дошли ту је Република Српска вјечна - додао је он.

Поводом обиљежавања 31 године од оснивања ове елитне јединице ВРС уприличена је и свечана академија.