latinica  ћирилица
09/09/2023 |  12:00 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Продановић: Помоћи свима који желе тужити НАТО због бомбардовања (ВИДЕО)

Општина Братунац стоји на располагању грађанима, некадашњим становницима Хаџића, који имају намјеру покретати тужбе против НАТО пакта, због материјалне и нематеријалне штете настале током бомбардовања и употребе муниције са осиромашеним уранијумом, изјавио је начелник општине Братунац Лазар Продановић.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Познато је да се велики дио становника Хаџића након Дејтона доселио у Братунац. Према подацима љекара, у Братунцу је преминуло око 800 грађана који су се доселили са подручја општине Хаџићи, а најмање 400 умрло је од карцинома.

Стручној јавности је позната и пресуда италијанског суда у Каљарију из 2011. године, којом је досудио накнаду штете породицама италијанских војника, која је значајна, због чињенице о узрочној вези између смртних обољења и дејства осиромашеног уранијума, боравком на бомбардованим подручјима Косова и Метохије.



- Локална самоуправа и Дом здравља изаћиће у сусрет свакоме ко поднесе одговарајућу документацију, имамо контакте са експертским тимовима у Бањалуци на недавном савјетовању. Важна порука јесте и садашње суморно стању у Украјини употреба осиромашеног уранијума и достава осиромашеног уранијума оружаним снагама Украјине учиниће огромну штету становницима ове земље - навео је Продановић.