latinica  ћирилица
11/09/2023 |  19:49 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

За Србе повратнике у ФБиХ нема премија за млијеко (ВИДЕО)

Срби повратници у ФБиХ, кооперанти Пољопривредне задруге Планинско млијеко из Шипова, не добијају премије за млијеко већ осам мјесеци.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

Осим дискриминације Срба повратника, у задрузи наводе да је ово покушај да је елиминишу са тржишта, јер смета мљекарским лобијима.

У Министарству пољопривреде ФБиХ тврде да премије нису исплаћене, јер задруга нема фискални рачун.



Пољопривредна задруга Планинско млијеко из Шипова има 20 коопераната у ФБиХ, већином српских повратника. Задруга је основана прошле године и нуди највишу откупну цијену млијека. Њени коопаренти раније су сарађивали са другим задругама из Српске и добијали премију за млијеко федералног Министарства пољопривреде.

Раде Клинац, из Пердухова код Гламоча, каже да се откада су фебруару прешли у задргу Планинско млијеко суочавају са проблемима, јер им из ФБиХ оспоравају премију.

- Осам мјесеци немамо плату. Од чега ми да финансирамо фарму, наше текуће обавезе, раднике, не можемо обезбиједити храну за стоку - истиче Клинац.

Жељко Руњо, из Рора код Гламоча, рекао је да од примања, односно од подстицаја, зависи његова петочлана породица. 

У Планинском млијеку признају да нису имали фискалне рачуне за први квартал, али кажу да су доставили мишљење Пореске управе Српске по којем је велепродаја ослобођена од фискализације. У међувремену, добили су фискалну касу и за други квартал поднијели фискалне рачуне. Али, премија и даље нема.

Милорад Козомара, директор ПЗ Планинско млијеко, истакао је да проблем није у овој задрузи, јер су доставили документацију, као што су учиниле и остале двије друге задруге из Шипова и Мркоњић Града.

- Они су остварили премију, а моја задруга није. Овим путем питам министра "Зашто?". Сав допис који је је он мени доставио је неистина. Послали смо сву потребну документацију - нагласио је Козомара.

А одговор федералног министарства на бројне дописе дошао је тек након 130 дана. Одбацују етничку дискриминацију. Наводе да захтјев Планинског млијека за први квартал није имао фискалне рачуне, а да је захтјев за други квартал у обради. Одбацују и тврдње Планинског млијека да неке задруге из Српске добијају федералне подстицаје без фискалног рачуна.

"Напомињемо да је у току провјера комплетности документације откупљивача млијека који су регистровани на подручју Републике Српске, те можемо потврдити да смо установили да до данас прегледани предмети поменутих субјеката уз фактуре садрже и фискалне рачуне", навели су из Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ.

Из Планинског млијека затражили су од федералног министарства доказе да друге двије задруге достављају фискалне рачуне. Истичу да су о свом случају обавијестили Кантонално тужилаштво Сарајево, Агенцију за истраге и заштиту и Омбудсмена за људска права.