latinica  ћирилица
12/09/2023 |  11:19 | Аутор: РТРС

Нови напредак Универзитета у Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг листи

Универзитет у Источном Сарајеву, према најновијим подацима свјетске Вебометрикс ранг-листе универзитета, остварио је нови напредак. У односу на извјештај из јануара 2023. године Универзитет је напредовао за 190 мјеста и сада се налази на 3.005. мјесту, односно у првих 10 одсто универзитета у свијету.
Универзитет у Источном Сарајеву -
Универзитет у Источном Сарајеву

Међу европским универзитетима, Универзитет у Источном Сарајеву се налази на високом 980. мјесту.

Ово је најбоља позиција коју је Универзитет остварио на Вебометрикс ранг-листи за од када је први пут уврштен, посебно када се узме у обзир рангирање обухвата више од 31.000 универзитета из више од 200 земаља свијета.

Побољшање позиције Универзитета у Источном Сарајеву резултат је велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања.

Вебометрикс је свјетски призната ранг-листа универзитета коју два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија која ради при државном Шпанском националном истраживачком савјету. Рангирање је први пут спроведено 2004. године и од тада се спроводи два пута годишње.

Приликом рангирања се у обзир узимају три индикатора: видљивост универзитета (50% ранга, односи се на број екстерних линкова универзитета), отвореност (10% ранга; односи се на цитираност истраживача) и изврсност у научноистраживачком раду (40% ранга, односи се на цитираност научно-истраживачких радова).

Први на листи у свијету су Универзитет Харвард, Универзитет Стенфорд и Масачусетски институт за технологију, док у Европи, листу предводе Универзитет Оксфорд, Кембриџ и УЦЛ Универзитетски колеџ у Лондону.