latinica  ћирилица
12/09/2023 |  13:12 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Додик: Српска остаје стабилна упркос интервенционизму; Шмит не може ни у једну републичку институцију (ВИДЕО)

Република Српска остаје стабилна упркос неовлаштеном и нелегалном интервенционизму чији је циљ угрожавање политичке ситуације у Српској, рекао је данас предсједник СНСД-а Милорад Додик.
Конференција за новинаре након сједнице ИК СНСД  (Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja) -
Конференција за новинаре након сједнице ИК СНСД (Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Додик је рекао да овај интервенционизам има предзнак колонијалног дјеловања Кристијана Шмита, америчког и британског амабадора и још појединих лица.

Додик је након сједнице Извршног комитета СНСД-а рекао да ова странка сматра да је ситуација у Републици Српској стабилна, да је економско и политичко стање добро и да владајућа коалиција дјелује и функционише у складу са коалиционим договором.

Он је навео да је на данашњој сједници разговарано о актуелном стању у Српској и на нивоу БиХ, о регионалним питањима која се намећу, те о припремама за седми сабор СНСД-а који ће бити одржан 30. септембра у Добоју.

Додик је поручио да СНСД остаје посвећен јачању институција Републике Српске и да ће учинити све да очува стабилност и мир.

- Интервенционизам лажног високог представника је начин на који покушавају да дестабилизују Српску - истакао је Додик.

Он је нагласио да СНСД одбацује било какву могућност прихвања легитимитета Шмита јер он није легитиман.

-  Требало би да одустане од манифестација немоћи. Ми нећемо прихватити ниједну његову одлуку. Било шта да одлучи или дјелује за нас није обавезујуће, он не може да уђе ни у једну институцију Републике Српске. Видим да је одустао од доласка у Бањалуку и то може да буде корисно у смислу његовог схватања да овдје није добродошао - поручио је Додик и додао да је најбоље да "Шмит заобиђе Републику Српску у најширем могућем кругу".