latinica  ћирилица
13/09/2023 |  09:22 | Аутор: СРНА

Ескобар од Куртија није добио увјеравања о посвећености нормализацији

Специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да од предсједника Владе самопроглашеног Косова Аљбина Куртија није добио увјеравања о посвећености нормализацији односа Београда и Приштине, односно о представљању нацрта Статута Заједнице српских општина у сутрашњој рунди дијалога у Бриселу.
Габријел Ескобар (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Габријел Ескобар (Фото: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Курти се није обавезао да ће то учинити. У суштини онога на шта се обавезао јесте да ће присуствовати састанцима у Бриселу и ништа више од тога - рекао је Ескобар.

Он је указао да су већ видљиве посљедице које би могле настати, уколико Београд и Приштина пропусте прилику за нормализацију односа, наводећи да је ријеч о мјерама које је увела ЕУ, а које се односе на немогућност напретка у појединим од механизама приступног процеса.

- Мислим да ће ЕУ жељети да види јасне сигнале о заинтересованости за примјену споразума о нормализацији док буде разматрала у коликој мјери је Србија напредовала у приступном процесу - рекао је Ескобар и додао да САД настављају да снажно подржавају дијалог који предводи ЕУ.

Ескобар је нагласио да су све стране сагласне, укључујући и Приштину, да излазност од само три процента на изборима на сјеверу Косова и Метохије није дугорочно рјешење за општинске власти и навео да су Албанци - градоначелници општина на сјеверу Косова и Метохије одлучили да преузму неке од општинских зграда без координације са међународном заједницом.

- Указивали смо властима Косова да нема потребе за ескалацијом тензија постављањем градоначелника у те зграде - изјавио је Ескобар за Глас Америке.

Он је додао и да је међународна заједница забринута због акција јединица такозване специјалне косовске полиције, експропријације земљишта и планираног исељавања неких од институција које предводе Срби.

- Наставићемо да тражимо од Владе Косова да остане у блиском контакту са НАТО и Кфором на терену. Важно је спријечити било какав вид погрешних процјена - закључио је Ескобар.

Предсједник Србије Александар Вучић сутра ће се у Бриселу састати са премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем.