latinica  ћирилица
13/09/2023 |  09:38 ⇒ 10:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Више од 5.000 људи настрадало у поплавама у Либији

Претпоставља се да је више од 5.000 људи погинуло, а 10.000 нестало након што су обилне кише на сјевероистоку Либије довеле до урушавања двије бране, због чега је још воде стигло у већ поплављена подручја.
Поплаве у Либији, илустрација (Фото: EPA/SABRI ELMHEDWI) -
Поплаве у Либији, илустрација (Фото: EPA/SABRI ELMHEDWI)

Вјерује се да је настрадало најмање 5.300 људи, саопштило је Министарство унутрашњих послова источне либијске владе, јавила је либијска државна агенција ЛАНА.

Од настрадалих људи, најмање 145 су Египћани, саопштили су званичници у сјевероисточном граду Тобруку у Либији, пренио је Си-Ен-Ен.

У источном граду Дерна, који је доживио најгоре разарања, чак 6.000 људи се и даље води као нестало, рекао је Осман Абдулџалил, министар здравља у источној либијској влади, за либијску телевизију Алмасар. Он је ситуацију назвао катастрофалном, када је у понедјељак обишао град. Вјерује се да је вода однијела читаве квартове у граду, навеле су власти.

Директор болнице Вахда у Дерни Мохамад ал Кабиси рекао је раније у уторак да број настрадалих у катастрофалним поплавама износи 2.200.  Он је рекао за Ројтерс да је 1.700 људи настрадало у једном округу града, а да је у другом округу погинуло 500 особа.

Званичници Црвеног крста и Црвеног полумјесеца саопштили су у уторак да је број несталих достигао 10.000, пренио је АП.

Званичница Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца у Либији Тамер Рамадан рекла је да је број погинулих у поплавама у Либији огроман и "могао би да се мјери у хиљадама". Олуја "Данијел" погодила је у недјељу источну Либију, доносећи обилне падавине и изазивајући поплаве.