latinica  ћирилица
13/09/2023 |  10:41 | Аутор: СРНА

Мазалица: Америчка амбасада крши Бечку конвенцију, синдикати да сагледају посљедице

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да је америчка Амбасада до сада небројено пута показала да се уплиће у домаћа питања и тиме крши члан 41 Бечке конвенције о дипломатским односима.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је подсјетио на издашну помоћ медијима који отворено дјелују против Владе Републике Српске, подстицање протеста, санкције званичницима, па и опструисање финансијских и привредних токова и активности у Српској.

- Подстицање синдикалних немира у Републици Српској не би било неочекивано, а то је један од синдикалаца и признао. Не кажем да су синдикални протести нешто лоше, али сваки патриота би требао да препозна специфичан тренутак сада кад је Република Српска изложена можда највећем притиску у посљедњих неколико година - рекао је Мазалица поводом информације да су поједини представници синдиката, који су најавили протесте у Бањалуци, претходно позивани у америчку Амбасаду.

Он је додао да потврђена оптужница против предсједника Републике представља начин да се сви остали препадну и сакрију, те је она суштинско гажење слободе и права Српске.

Према његовим ријечима, из саопштења Амбасаде САД се види да су у овим процесима они директно инволвирани, јер су писана, како каже, са великим дозама цинизма, пристрасности и чак острашћености, у најмању руку су изразито субјективна.

- Могло се видјети и да су протести опозиције прошли прилично безвољно, што говори о томе да су само `отаљали` нечији налог, вјероватно из исте амбасаде, што је у супротности са њиховим гласањем у скупштини, јер су неки гласали за оба, а неки за један закон, за које Тужилаштво БиХ терети Милорада Додика и Милоша Лукића - навео је Мазалица.

Он сматра да се очигледно покушава исконструисати велико незадовољство актуелном влашћу у Републици Српској и отупити оштрица подршке њеном руководству од народа, грађана и јавности, а управо у борби против развлашћивања Српске.

Савез синдиката са друге стране, како је рекао, не прихвата протесте као тренутни вид синдикалне борбе и наставља са том борбом, али на друге начине.

Мазалица је истакао и да је у посљедњих неколико година дошло до повећања права и плата радника у јавном сектору, амортизован је колико-толико удар инфлације.

- Сви ћемо рећи да је то недовољно, али радници у јавном сектору дијеле судбину свих радника у Српској, а ако Република Српска остане без своје имовине, онда ће доћи до значајног слабљења и економске активности, што ће даље негативно утицати на све раднике, па и на оне у јавном сектору, јер њихове плате долазе из пореза и доприноса које уплаћује приватни сектор - рекао је Мазалица.

Он је рекао да нико није против синдикалне борбе, те да треба имати довољно ширине да се сагледа тренутак у коме се налази Српска и посљедице које могу наступити ако се изгуби битка у којој се сви налазимо.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић најавио је након "Синдикалног сабора" пет гранских синдиката да ће протести бити одржани у Бањалуци 29. септембра, јер Влада Српске, како је рекао, није испоштовала споразум потписан прошле године.

Предсједник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске Жељко Шукало рекао је да је он добио позив да дође на састанак у Амбасаду САД, али да је сматрао да у овом времену није његово "да сједи са таквима".

Представници власти су истакли да су испоштовали све ставке споразума са синдикатом.