latinica  ћирилица
13/09/2023 |  10:43 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Ромић: Oптужница против Додика и Лукића инквизиторско дјеловање

Савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић рекао је да ни најамбициознији правници нису могли вјеровати да ће Суд БиХ потврдити оптужницу против предсједника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића, оцијенивши да је ријеч о класичној инквизицији правосудних органа.
Марко Ромић - Фото: РТРС
Марко РомићФото: РТРС

- У тим правосудним органима су политички ангажовани субјекти - судије и тужиоци који раде по унапријед утврђеним смјерницама. Њих најмање занима право, а о правди и правичности да не говоримо - рекао је Ромић Срни.

Он је додао да су на том плану већ виђене нелогичности, те да се у наставку могу очекивати и нерегуларности у смислу доказног поступка.

- Овакав поступак против Додика и Лукића се нигдје у Европи не би могао класификовати као кривични. Све ово не може да резултује пресудом у складу са позитивним правом - рекао је Ромић.

Он је указао да је предсједник Републике Српске оптужен за кривично дјело које не постоји, односно зато што је извршавао своја Уставом Српске дата овлашћења.

- Вршење уставних овлашћења није кривично дјело и овдје се предсједник не терети као предсједник, већ као Милорад Додик. То је нонсенс, јер је он легално и легитимно изабран предсједник који је само радио свој посао. Он нема нема никакву задршку да се евентуално појави на саслушању пред правосудним институцијама БиХ за очитовање о наводној кривици јер су апсолутно сва правна начела на његовој страни - рекао је Ромић.

Он је оцијенио да је све ово што се дешава у БиХ одсјај дјеловања нелегалног и нелегитимног Кристијана Шмита који је узурпатор, те се лажно представља као високи представник и крши дејтонске одредбе.

- Шмит тиме наноси ненадокнадиву штету Републици Српској, а тако и БиХ - рекао је Ромић.

Он је истакао да је један од циљева који се спроводи кроз узурпатора Шмита и ОХР отимање имовине Српској и прављење концепта такозване "државне имовине".

- Државна имовина не постоји као таква нигдје у одредбама Устава БиХ, нити у Дејтонском споразуму. Она постоји као таква у одредбама Устава Српске, што никада и до сада није било спорно. Она је увијек била питање ентитета у БиХ, а у свему томе је Брчко дистрикт одличан аргумент - рекао је Ромић.