latinica  ћирилица
13/09/2023 |  10:46 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Калинић: Опасна игра на "црвеној линији", испод које се не иде

Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић упозорио је да је потврђивање оптужнице против предсједника Српске Милорада Додика "ван сваке памети" и опасна игра на црвеној линији испод које ни актуелно руководство, нити народ Српске неће одступити.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

- Када би било бар мало здраве памети и бриге за судбину дејтонске БиХ онако како је она дефинисана у Уставу БиХ онда ово што сада раде против легално и легитимно изабраног предсједника Републике Српске не би ни у ком случају чинили - рекао је Калинић.

Он сматра да повлачење, сада када се дотјерало "цара до дувара", не долази у обзир.

- Тиме бисмо, заправо, показали да не држимо до себе, свог идентитета, историје, слободе, својих институција и да смо окренули леђа, зарад сопственог комфора, свим оним херојским жртавама које су пале за одбрану и очување Републике Српске. Немамо на то право и не смијемо у историји остати записани као кукавице и политички лицемјери - поручио је Калинић Срни.

Калинић је оцијенио да је јасно да "ови правосудни извођачи радова, укључујући и залуталог Кристијана Шмита", као и епизодне западне дипломате "нису своји" и да је њихова памет у неком Вашингтону, Лондону, Бриселу или Берлину.

- Нека покушају у својим земљама да практикују оно што је у Босни била отоманска заоставштина - да те "кадија тужи и да ти кадија суди" - додао је он.

Калинић је навео да они могу, без икаквог правног утемељења и легитимитета, свашта да пробају, укључујућ и силу.

- Неће им проћи шта год покушали, јер ни не слуте какви све одговори и наших институција, али још важније нашег народа могу бити. Јер то због чега ми протестујемо, са чиме нисмо сагласни јесте и праведно и легитимно. Заиста, постоји граница до које се може ићи и стигли смо до ње - констатовао је бивши пресједник Народне скупштине.

Калинић је нагласио да је руководство Републике Српске компактно и да слиједи чувену изреку "ко смије тај може, ко не зна за страх тај иде напријед".

- Ако, заиста, политичко Сарајево и колонијални намјесници покушају на овај волшебан начин, кроз санкције и измонтиране судске процесе, искључити из политичког живота Додика као носиоца интегритета и суверенитета Републике Српске, али и друге високе руководиоце није далеко од памети да се у том случају организује плебисцит народа и грађана како би се провјерила стварна подршка Додику и институцији коју заступа и брани у складу са оним што му Устав налаже - поручио је Калинић.