latinica  ћирилица
13/09/2023 |  11:09 ⇒ 13:31 | Аутор: sputniknews.com

Путин-Ким Џонг Ун: Радимо у име мира и стабилности у региону

Москва и Пјонгјанг настоје да ојачају везе партнерства и добросусjедства и дjелују у име мира, стабилности и просперитета у региону, изјавио је предсjедник Русије Владимир Путин на свечаној вечери одржаној у част лидера Сjеверне Кореје Ким Џонг Уна.
Ким Џонг Ун и Владимир Путин (фото: EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Ким Џонг Ун и Владимир Путин (фото: EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Путин је такође наздравио за благостање и просперитет народа Русије и Сjеверне Кореје и даље јачање сарадње између двije земљe.

- Наши односи су настали током корејске борбе за слободу 1945. године, када су се совјетски и корејски војници раме уз раме борили против јапанских милитариста. И данас настојимо да ојачамо везе пријатељства и добросусjедства, дjелујемо у име мира, стабилности и просперитета у нашем заједничком региону - рекао је он током свечане вечере.

Он је додао да се званична посjета сjевернокорејског лидера одвија у пријатељској атмосфери.

Путин је скренуо пажњу на обимну агенду и програм актуелне посjете Ким Џонг Уна.

Како је рекао, она не укључује само посjету космодрому Восточни, већ и друге велике високотехнолошке кластере, индустријска предузећа и иновационе центре на руском Далеком истоку.

Са своје стране, Ким Џонг Ун је изразио искрену захвалност на позиву и топлом гостопримству.

 

Сjевернокорејски лидер примijетио је да ће његова посјета Русији послужити као важан тренутак за трансформацију веза између Пјонгјанга и Москве у нераскидиви однос стратешке сарадње.

- Ширење и развој корејско-руских односа пријатељства и сарадње не само да у потпуности одговара интересима народа двеју земаља, већ је и услов савремености која тежи независности. Радићу са Путином на изградњи дугогодишњих стабилних корејско-руских односа оријентисаних ка будућности и на њиховој основи енергично стимулисати изградњу јаких држава и спроводити праву међународну правду - нагласио је сјевернокорејски лидер.

- Предлажем да подигнемо чашу за добро здравље уваженог предсједника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина, за нове побједе велике Русије, за континуирани развој руско-корејског пријатељства и за здравље свих који су овде присутни - додао је Ким Џонг Ун.

Послије вечере, сусрет двојице лидера, који је трајао око пет часова, је завршен, а Путин је испратио Ким Џонг Уна до аутомобила, након чега је Ким напустио територију космодрома.