latinica  ћирилица
13/09/2023 |  12:01 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Деђански: Додик показао чврстину и да неће дозволити понижавање Српске

Политички аналитичар Стевица Деђански изјавио је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик, инсистирањем да се Кристијану Шмиту не дозволи долазак у Српску, показао чврстину и ријешеност да неће допустити понижавање Републике Српске.
Стевица Деђански - Фото: СРНА
Стевица ДеђанскиФото: СРНА

Деђански је навео да одлука Шмита да не дође у Бањалуку не наговјештава крај интервенционизма и одлазак странаца из БиХ.

- Ово што је урадио Шмит је само одлука да се не иде у даљу ескалацију. Странци неће отићи из БиХ, јер им останак одговара. Сви, па и странци, знају да БиХ на садашњи начин не може да функционише, али они покушавају да сломе српски отпор и придобију српски народ тако што ће добити власт која ће их слушати - рекао је Деђански за Срну.

Он оцјењује да ће они, суочени са чињеницом да промјене власти нема, и даље покушавати да ломе отпор Републике Српске, као и да неће одустати од својих циљева и провокација, које српска страна својим потезима мора да смањи на најмању могућу мјеру.

- Све то што странци у БиХ раде дешаваће се док се не промени геополитичка ситуација у свету, што се већ догађа. Само је питање за српски народ да ли је спреман да поклања повјерење политичарима који ће се борити и сачекати то време. Јер, ако одустанемо, изгубићемо све - рекао је Деђански.

Коментаришући одлуку Суда БиХ да потврди оптужницу против предсједника Српске због "неспровођења одлука Кристијана Шмита", Деђански је рекао да је свака оптужба против Додика и Српске која долази из Сарајева политичка.

Он сматра да потврђивање оптужнице нема никакав резон, нити реалне аргументе.

- Та оптужница и све оптужбе против Додика заснивају се на лажној премиси да Република Српска и њен предсједник крше Дејтон, а сви, па и међународн заједница, знају да Дејтон не крши Српска него Федерација БиХ - рекао је Деђански.

Он је истакао да је "и његова мајка високи представник у БиХ исто колико и Кристијан Шмит".

- Ја њу прогласим за високог представника у БиХ и то је то. Отприлике, такав је и Шмит - рекао је Деђански.

Он је оцијенио да су одлуке против предсједника Додика и Српске увијек политички мотивисане због тога што у Сарајеву, кад год немају шта да понуде својим грађанима, нуде мржњу према Србима и Додику, што се вјероватно никада неће промијенити.