latinica  ћирилица
13/09/2023 |  12:01 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Република Српска способна и спремна да брани свој интегритет и Устав (ВИДЕО)

Српска је способна и спремна да брани свој интегритет и Устав, рекао је предсједника Српске Милорад Додик након одржаног састанка са званичницима Републике Српске, и српским представницима у институцијама БиХ.
Милорад Додик, конференција за новинаре - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик, конференција за новинареФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На састанку је потврђено потпуно јединство.

- Потпуно одбацујемо оптужницу која је потврђена против предсједника Српске и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића - рекао је Додик.

На састанку смо, каже Додик, поновили да Шмит није легелан високи представник, као и да одбацујемо сваку његову активност по било ком питању.

- Сматрамо да треба на дневни ред ставити све наметнуте законе високих представника - поручио је Додик.

Уставни суд је, каже Додик, по питању имовине био политички инструментализован и ми одбијамо такве одлуке.

Поручио је да уколико Шмит наметне закон о имовини, одржаће се сједница Народне скупштине и одмах након тога прогласити независни статус Републике Српске.

- Сагласни смо да је некорисно, политички штетно и да је непотребно да се одржавају састанци са особљем амбасада Велике Британије и САД, што укључује амбасадоре, као и са Шмитом и особљем ОХР - рекао је Додик.

Нагласио је да је на састанку договорено да се у наредних неколико дана о донесеним закључцима обавијесте структуре Уједињених нације, ЕУ и земље пријатеље Српске.

Истакао је да је безбједносна ситуација стабилна и она ће остати таква.

Поводом планираног доласка Шмита на састанке у Бањалуку, Додик је истакао да га не занима информација да ли Шмит долази или не долази у Српску.

- Јуче је све било јасно. Заказан је састанак са опозицијом, имамо информацију да је један дио опозиционих лидера пристао на то. Договаран је сусрет са потпредсједницима Српске. Нити је Шмит о томе било кога обавијестио, нити би МУП Српске та обевјештења прихватио. МУП му не даје нити ће му обезбиједити пратњу - нагласио је Додик.

Он је рекао да је обавијештен да је Шмит добио сагласност лидера Народног фронта Јелене Тривић, ПДП-а Бранислава Бореновића, те шефа клуба посланика ове странке у Народној скупштини Републике Српске Игора Црнатка да ће се са њима састати.

Додик је навео да је информисан и да су они потврдили да је предсједник СДС-а Милан Миличевић то одбио, те да су они који су пристали на састанак са Шмитом процијенили да би им то само штетило.

Предсједник Републике Српске је захвалио опозицији што је, како је нагласио, својом проницљивошћу и памећу ипак одбила састанак са Шмитом и на тај начин се прикључили фронту борбе у Српској против нелегалног високог представника.

Додик је изразио очекивање да ће они у томе остати досљедни.

Рекао је и да је потпредсједник Српске из реда бошњачког народа Ћамил Дураковић једини показао упорност да се састане са Шмитом и да састанак организује у кабинетима који припадају Палати Републике.

- Тај састанак је забрањен јер не желимо да нелегална лица користе те просторије. Размишљам да Дураковићу повећам плату за 10 одсто јер је одбио да се са Шмитом састане у кафани - рекао је Додик и додао да ће провјерити да ли је то тачно и ако буде "можда ће Дураковића наградити".

Конференцију за новинаре погледајте овдје.