latinica  ћирилица
13/09/2023 |  12:01 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Бјелица - Бабурин: Српска не прихвата насилне промјене дејтонског споразума

Начелник општине Соколац Милован Бјелица упознао је предсједника Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе Сергеја Бабурина о томе да Република Српска није спремна да прихвати насилне промјене Дејтонског мировног споразума, оно што није по вољи српског народа и што није усаглашено између два ентитета и три конститутивна народа.
Бјелица - Бабурин, састанак - Фото: СРНА
Бјелица - Бабурин, састанакФото: СРНА

Бјелица, који се данас на Сокоцу састао са делегацијом Руске Федерације, рекао је новинарима да је разговарано о статусу Републике Српске, борби српског народа у протеклом периоду, као и о његовом страдању.

- Упознали смо их о томе да је Сарајево све вријеме било подијељен град, да није било никакве окупације и агресије, да су овдје огњишта бранили људи који су ту рођени, да смо прихватили Дејтонски мировни споразум и да желимо да га спроводимо - изјавио је Бјелица новинарима.

Он је рекао да је Бабурина и његове сараднике упознао и о посљедицама НАТО бомбардовања, као и о сазнањима и информацијама које има о Србима којима је суђено у међународном суду у Хагу.

- Да се побринемо да се пошаљу и неке међународне организације да утврде да ли се поштују правила по којима је основан Трибунал у Хагу и какав је њихов третман на издржавању казне - истакао је Бјелица.

Он је навео да је циљ састанка био да се делегација из Русије упозна са борбом и страдањима српског народа у протеклом периоду, те изразио наду да ће руске телевизијске куће забиљежити мјеста страдања Срба у Републици Српској.

Бјелица је делегацији из Русије пренио и да је прихватио иницијативу за братимљење Сокоца и руског града Можајска, наводећи да је то град војничке славе.

- Сада покушавамо да убрзамо ту идеју и да је реализујемо. Добили смо разумијевање да се шири истина по свијету о нашој борби, страдању и борби за опстанак, јер смо увијек били слободарски народ, нарочито слободарска Романија - нагласио је Бјелица.

Предсједник Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе Сергеј Бабурин рекао је да се радује иницијативи да Соколац буде град побратим Можајевску, наводећи да ова два мјеста имају сличне судбине.

Он је додао да је мало држава у Европи, као што су Република Српска и Србија које држе политику отворених врата према Русији, наглашавајући да је Европа санкцијама Русији, ову земљу окренула према истоку.

- Али то није наш циљ, јер Европа треба задржати минимум сарадње са нама - закључио је Бабурин.

Делегација Руске Федерације, коју осим Бабурина, који је и бивши потпредсједник Државне думе, чине предсједник Међународног фонда људског достојанства и безбједности, координатор Комитета за сарадњу са Србима у Србији и Републици Српској Андреј Снегов и директор компаније "Вектор-Н" Сергеј Добрињин састаће се данас и са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем.

Након састанка Бјелица и Бабурин су посјетили војничко гробље Нови Зејтинлик и Манастир Соколицу.

Током обиласка Новог Зејтинлика, руска делегација је поклонила налелнику општини Соколац икону Александра Невског.