latinica  ћирилица
13/09/2023 |  12:06 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

У Рибнику и Фочи скуп подршке српском јединству и одбрани институција Српске

У мјесту Филиповићи код Фоче на међуентитетској линији у петак, 15. септембра, биће одржан скуп подршке српском јединству и одбрани институција Републике Српске.
Мирни протест "Граница постоји" - Фото: РТРС
Мирни протест "Граница постоји"Фото: РТРС

Скуп организују Борачка организација општине Фоча, Организације породица заробљних и погинулих бораца и несталих цивила, те Удружење ратних војних инвалида.

Почетак скупа предвиђен је у 17.30 часова, саопштили су организатори.

Овим окупљањем биће обиљежен и Дан српског јединства, слободе и националне заставе - 15. септембар.

Истог дана и у Рибнику биће одржан скуп "Граница постоји" у знак подршке институцијама Републике Српске.

Скупови подршке претходно су одржани на граници са Федерацијом БиХ у Источном Сарајеву, код Добоја, у општини Лопаре на магистралном путу између Прибоја и Тузле, затим у Невесињу, Копривни код Оштре Луке, те Лукама код Власенице.

Са скупова под мотом "Граница постоји" који су почели 1. септембра грађани су поручили да у БиХ неће одлучивати неизабрани странци нити правосудна инквизиција, већ демократски изабрани представници народа.

Грађани Српске одлучили су се на овакав потез након што им је МУП Кантона Сарајево забранио да се окупе испред правосудних институција у Сарајаву, да би тамо изразили незадовољство због подизања оптужнице против предсједника Републике Милорада Додика и директора "Службеног гласника" Српске Милоша Лукића.

Суд БиХ је 11. септембра потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ против Додика и Лукића.

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу 11. августа и послало Суду БиХ на потврђивање, а Суд је 18. августа вратио на дораду. У међувремену, Суд је одбио захтјев Додика за изузеће судије Јасмине Ћосић Дедовић.