latinica  ћирилица
13/09/2023 |  12:34 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Отпор интервенционизму и правном насиљу да буде енергичан и јединствен

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је за Срну да у ситуацији када је потврђена политичка оптужница предсједнику Републике Српске Милораду Додику, почела хапшења Срба за наводне ратне злочине, а Кристијан Шмит најавио па напрасно одустао од доласка у Бањалуку, јако важно показати Западу да Српску не брани само њено руководство већ заједнички народ и власт.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Важно је показати да је на делу општенародни отпор узурпацији иностраној, једној врсти неоколонијалне политике. Тако да је општенародно окупљање јако битно јер се тиме показује да су Срби спремни да заједнички бране Републику Српску као што су је и стварали - рекао је Анђелковић.

Он је нагласио да је Шмит најавом доласка у Бањалуку стварао ексцесну ситуацију и хтио да навуче Републику Српску у једну врсту замке.

Анђелковић је оцијенио да се треба опирати оном што ради, а пазити да се не пређе нека линија која би могла да изазове неку већу западну интервенцију.

- Запад не сме овако да интервенише јер би тиме показали да су насилници што им не одговара сада док криза траја, али морамо бити свесни да ће они, ипак, интервенисати ако пређемо неку линију. Важно је да отпор буде енергичан, али промишљен и јединствен - рекао је Анђелковић.

Он је указао да се Републике Српска већ дуже од двије деценије суочава са покушајима обесмишљавања њеног уставног статуса, свођења на пуку административну форму умјесто да буде оно што јесте "држава унутар босанскохерцеговачке шире заједнице".

Према његовим ријечима, нормално је да се органи Републике Српске томе супростављају јер процес ерозије нема краја ако се настави.

- Република Српска томе мора да се супростави, а они који је воде под разним су притисцима, од отварања судских процеса, отварање лажних афера, а сад видимо да се преноси удар на многе грађане због неких ствари из прошлости, да је заиста то тако то би већ давно било процесуирано - рекао је Анђелковић.

Он је додао да Република Српска из свега овога мора да извуче закључак да је потребан национални консензус ради општенародног отпора лажној политици лажних високих представника која води укидању Републике Српске.

- Добро је што Бањалука то одбацује, око тога треба да постоји консензус и да се настави са тим - рекао је Анђелковић.