latinica  ћирилица
13/09/2023 |  12:47 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

Једноставније аплицирање за набавку мађарске механизације

Директорка Фондације за одрживи развој Прогресус Андреа Јаглица изјавила је у Броду да је нови јавни позив за додјелу бесповратних средстава за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Српској далеко једноставнији за аплицирање него ранији јавни позив.
Додјела пољопривредне механизације - Фото: РТРС
Додјела пољопривредне механизацијеФото: РТРС

Прогресус је на располагању пољопривредницима који желе да по повољним условима дођу до нове механизације коју Фондација субвенционише са 70 одсто укупне цијене, до износа субвенције од 25.000 евра по кориснику. Сви којима су потребне информације могу да нам се обрате. Имамо новац да финансирамо оно што они желе и ово је добра прилика, јер овакве услове нема ниједан други програм - рекла је Јаглица.

Она је навела да је ријеч о програму без ризика у којем корисник не мора да уплати цјелокупан износ, него само своје учешће.

- То значи, ако одређена машина кошта 10.000 евра, корисник даје 3.000 евра и то тек након што од Фондације добије информацију да су му одобрена средства и након потписаног уговора - додала је Јаглица.

Јаглица је истакла да је из Брода у ранијем позиву поднесено око 30 апликација, што ову општину, с обзиром на број регистрованих пољопривредних газдинстава, сврстава у сами врх у Српској.

- На претходни јавни позив више од 800 људи из цијеле Српске је поднијело апликацију, а 650 је у самој реализацији пројекта. Бесповратна средства у износу од 98,5 одсто које је Фондација требала исплатити је уплаћено на рачуне дистрибутера и половина машина је допремљена - додала је Јаглица.

Изразила је очекивање да ће овај пут бити велико интересовање, а судећи према информацијама са терена из цијеле Републике Српске број пријава би могао бити вишеструко већи.

Прогресус је данас и у Модричи презентовао други јавни позив за додјелу бесповратних средстава.