latinica  ћирилица
13/09/2023 |  12:57 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Прва СДС: Кључ за очување Српске слога и јединство (ВИДЕО)

Нелегални Кристијан Шмит спороводи узурпаторско дјеловање, с циљем да на силу овлада институцијама Републике Српске. То је црвена линија која се не смије прећи - упозоравају ствараоци Републике и представници Прве СДС. Истичу, за очување Српске и њених институција - кључ су слога и јединство.
Прва СДС - Фото: РТРС
Прва СДСФото: РТРС

-Не дамо имовину Републике Српске, не дамо њене институције, не дамо њеног предсједника, не дамо слободу. Све смо то скупо платили. Дали смо најбоље што смо имали. Извјесни Шмит ради оно што желе бошњаци, отима нам имовину, кидише на легално и легитимно изабране представнике власти у Републици Српској, скрнави Дејтон - нагласио је Рајко Паповић, предсједник Прве СДС.

Божидар Вучуревић, почасни предсједник Прве СДС, и Асоцијације ствараоци Републике Српске, нагласио је да Српска створна крвљу њених најбољих синова, и да је морамо сви заједно чувати.  

- Несхватљиво је, да смо се почели дијелити, опозиција је увијек постојала за давање приједлога. То што тај Шмит лута, подмеће ногу Србима, није чудо - његови су преци гинули у два свјетска рата. Он мрзи Србе, па би сада на политички начин да нам нешто наметне - рекао је Вучуревић.

Рајко Кнежевић, пуковник ВРС, истиче да се дошло до зида.

- Ми смо уз институције Републике Српске, њене легално изабране органе. Скрећем пажњу грађанима, Шмит је опасан по мир у БиХ. Иза њега стоје сила и моћ, а нема образа. Једино народним јединством можемо се супртоставити. Не гледајмо вјеру и нацију, јер ако дође до немира, никоме неће бити добро - поручио је Кнежевић.

Радосав Бањанин, мајор ВРС, наглашава да је Српска створена жртвама.

- То је велика цијена и за оне који још нису пронађени, да би данас олако продали Српску. "Српска слога Србина чува" - то нам је завјетна реченица коју шаљемо са овог мјеста - истакао је Бањанин.

Миодраг Новокмет, пуковник ВРС поручује да је на сцени урушавање Српске. 

- Очување Републике Српске по слову Дејтона. Не желимо да га други крше без наше дозволе.  Не дозвољавамо удар на Српску. Нисмо је издали за вријеме Отаџинског рата, нећемо ни сада. Нисмо ни тада жељели рат, нећемо га ни сада, али се не одричемо одбране Српске - истакао је Новокмет.

Горан Савић, генерални секретар Прве СДС, наглашава да оптужница нема никакве везе са правдом.

- Она је политички обојена. Предсједник Додик је радио све у складу са уставом. Високи представник и да је легално изабран, нема право да мијења законе највећег законодавног тијела, Народне скупштине Републике Српске.  Пошто је нелегалан, његове одлуке и законе не признајемо.