latinica  ћирилица
13/09/2023 |  14:32 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Дрвар: Служен парастос погинулим српским борцима и цивилима

У Дрвару је служен парастос погинулим борцима и цивилима страдалим у Одбрамбено-отаџбинском рату поводом обиљежавања 28 година од прогона српског становништва из ове општине у нападу Хрватске војске и такозване Армије БиХ.
Дрвар-парастос - Фото: СРНА
Дрвар-парастосФото: СРНА

Парастос је служен код спомен обиљежја страдалим Дрварчанима које је подигнуто захваљујући Републици Српској и Србији.

Предсједник Борачке организације Дрвар-Источни Дрвар Миладин Бајић рекао је да је у протеклом рату погинуло више од 300 српских војника и цивила из Дрвара, док је 1.260 рањено, од којих 600 тешко.

- На данашњи дан 1995. године пао је Дрвар. Ово је тужан дан за све наше суграђане - рекао је Бајић и додао да су Дрварчани стварали Републику Српску, а да им сада остваривање њихових права отежава то што се Дрвар назали у Федерацији БиХ.

Начелница Дрвар Душица Рунић рекла је да је 13. септембар најтужнији дан у новијој историји ове општине.

- Данашњи датум обиљежавамо први пут код новоизграђеног споменика, који је једини подигнут погинулим српским борцима на подручју ФБиХ - навела је Рунићева.

Она је указала да се Дрвар, као повратничка општина, сусреће се многобројним проблемима.

- Потребно је наћи рјешење да се српски борци са подручја ФБиХ који су стварали Републику Српску ставе у равноправан положај за борцима из Српске - нагласила је Рунићева.

Она је навела да Дрварчани шаљу поруку да су данас своји на своме, да не заборављају и да гледају у будућност.

Почаст погинулим борцима и цивилима са подручја Дрвара одале су делегације борачких организација Дрвар-Источни Дрвар и регије Мркоњић Град, представници породица погинулих бораца, Другог батаљона војне полиције Другог крајишког корпуса, општина Дрвар и Источни Дрвар и политичких странака.

Од предратних 17.000 становника, у Дрвару, према попису, живи нешто више од 7.000 већинског српског становништва.