latinica  ћирилица
13/09/2023 |  15:46 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Шта пише у оптужници против Додика? Од Суда траже његову смјену

Тужилаштво БиХ предложило је у оптужници против предсједника Републике Српске Милорада Додика да се Додику изрекне мјера забране обављања функције предсједника Републике и забрана обављања било које јавне функције у складу са одредбама Кривичног закона БиХ.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Тужилаштво БиХ у оптужници, коју је јуче потврдио Суд БиХ, предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милошу Лукићу на терет се ставља, како се наводи, кривично дјело неизвршавање одлуке високог представника.

Према наводима оптужнице која је у посједу РТРС-а, Додик је, потписујући Указ о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа у Републици Српској, свјесно прекршио одлуку, како се наводи, високог представника иако је, додаје се у оптужници, "био свјестан да су те одлуке у БиХ обавезујуће у складу са овлашћењима која су му дата Анексом 10 Дејтонског споразума".

Додику је, наводи се у оптужници коју су потписали Нивес Каневчев, Недим Ћосић и Биљана Голијанин, "био циљ да се одлуке високог представника не примијене и не проведу, јер је за примјену тих одлука било потребно уздржавање од даљег законадавног поступања".

Тужилаштво БиХ предложило је за Лукића мјеру забране обављања директорске функције у Службеном гласнику у наредних десет година, као и забрану обављања било које јавне функције.

Подсјећамо, бранилац предсједника Српске Горан Бубић раније је рекао да је потврђивањем оптужнице против Додика и Лукића Суд БиХ увучен у правосудни "живи пијесак".

Оптужница
Фото: РТРС

Оптужница
Фото: РТРС

Оптужница
Фото: РТРС

Оптужница
Фото: РТРС

Оптужница
Фото: РТРС

Оптужница
Фото: РТРС

Оптужница
Фото: РТРС

Оптужница
Фото: РТРС

Optužnica
Фото: РТРС

Оптужница
Фото: РТРС

Оптужница
Фото: РТРС