latinica  ћирилица
13/09/2023 |  17:55 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Соколац: Представници Свјетске банке о наставку пројеката енергетске ефикасности

Начелник општине Соколац Милован Бјелица данас је у разговору са представницима Свјетске банке и Министарства урбанизма, просторног уређења и екологије Републике Српске изразио задовољство завршеним пројектима енергетске ефикасности зграде општине и дјечијег вртића.
Соколац-састанак - Фото: Уступљена фотографија
Соколац-састанакФото: Уступљена фотографија

- Задовољан сам ефектима проведених пројекта који би могли бити примјер за све остале у широј заједници. Захваљујем у име суграђана, посебно малишана којих 205 сада борави у вртићу - изјавио је Бјелица, напоменувши да је оба пројекта подржала Свјетска банка.

Он је напоменуо да је на објекту ове предшколске установе постављена топла фасада и измијењена вањска столарија, а у другој фази требало би да буду замијењени радијатор и инсталација за гријање.

Бјелица је навео да је пројекат енергетске ефикасности употпуности завршен и на објекту општине Соколац, за шта су имали подршку ресорног министарства, а значајна средства уложила је и локална управа.

Он се нада да ће ускоро почети реализација пројекта постављања соларних панела и уградња топлотних пумпи на објекту Спортске дворане, а потом на објектима Основне школе "Соколац" и Средњошколског центра "Василије Острошки".

Овај пројекат би, уз подршку Њемачке развојне агенције и њемачког министарства за развој, требало завршити најдаље на прољеће, а локална управа је код ресорног министарства и Развојног програма УН кандидовала и пројекат енергетске ефикасности објекта Дома здравља "Др Љубомир Ћеранић".

Бјелица је напоменуо да је Свјетска банка већ 12 година присутна на подручју општине Соколац.

Специјалиста за енергетику из Свјетске банке Јаеђун Ким рекао је да овај пројекат у БиХ траје посљедњих 10 године и да је реализован на више од 150 објеката, углавном школских установа, болница, домова здравља и неколико других објеката.

Састанак представника Свјетске банке и начелника општине Соколац иницирали су представници Министарства урбанизма, просторног уређења и екологије како би били оцијењени ефекти пројеката енергетске ефикасности.