latinica  ћирилица
13/09/2023 |  18:58 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Руска делегација у Источном Сарајеву: Иницијатива о братимљењу Сокоца и Можајска (ВИДЕО)

Делегација Руске Федерације коју предводи професор Сергеј Бабурин, бивши потпредсједник Државне думе а данас предсједник Међународне словенске академија наука, образовања, умјетности и културе, борави у дводневној посјети Источном Сарајеву.
Делегација Руске Федерације у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Делегација Руске Федерације у Источном СарајевуФото: РТРС

У пратњи телевизије московске патријаршије делегација из Русије посјетила је српско војничко гробље Нови Зејтинлик, манастир Соколицу и многа стратишта на подручју сарајевско-романијске регије како би руској публици пренијели праву истину о страдању Срба у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Прихваћена је иницијатива о братимљењу Можајска и Сокоца.

На подручје некада Српског Сарајева професор Бабурин први пут долазио је 1994. године у посјету руским добровољцима који су бранили тадашње положаје Војске Републике Српске.

- Видио сам много мртвих и много избјеглица који су се данас привикли на ове просторе, али остаје носталгија за мјестима гдје су живјели њихови преци - истакао је Бабурин.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, рекао је да грађани Источног Сарајева никада не заборављају своје пријатеље из Русије, који нису само пријатељи него и истинска православна браћа.

- Никада нећемо заборавити да су животи руских добровољаца уткани у темеље Источног Сарајева. На војничком гробљу у Миљевићима више је од 20 гробова руских добровољаца који су живот положили за стварање Источног Сарајева и Републике Српске - додао је Ћосић.

Руска делегација посјетила је војничко спомен гробље Нови Зејтинлик, за многе споменик и печат Републике Српске. На споменик Јурију Пилипћику, добровољцу из Русије који почива међу хиљаду погинулих српских хероја, положени су вијенци.

Начелник општине Соколац Милован бјелица упознао је руску делегацију са ситуацијом око Сарајева и у Сарајеву.

- Објаснили смо им да је Сарајево било подијељено, да ту није било окупација, да су се бранили људи који су ту рођени и да овде није било агресије. Ми смо прихватили Дејтонски мировни споразу и желимо у потпуности да га проводимо - истакао је Бјелица.

Руски град Можајск је познат као град војничке славе, као и Соколац, тако да братимљење ова два града није случајно. Бабурин је изразио наду да ће ова два града у скорије вријеме да постану братски.

Приликом обиласка Новог Зејтинлика руска делегација поклонила је начелнику општине Соколац икону Светог Александра Невског, чије су честице моштију јуче дочекане у Угљевику.