latinica  ћирилица
13/09/2023 |  19:02 ⇒ 19:16 | Аутор: РТРС

Бранилац предсједника Српске: У оптужници нема јединог доказа који је одбрана предложила (ВИДЕО)

Бранилац предсједника Републике Српске Горан Бубић рекао је за РТРС да је одбрана у току истраге у предмету против предсједника Српске Милорада Додика предложила један једини доказ којег у попису доказа у оптужници нема.
Горан Бубић - Фото: РТРС
Горан БубићФото: РТРС

- Тај доказ је записник са сједнице Савјета безбједности УН из јула 2021. гдје се јасно закључује да Кристијан Шмит није резолуцијом потврђен као високи предстaвник у БиХ - рекао је Бубић.

Он је навео да су претходни проговори на оптужницу тренутно правно средство које је на располагању одбрани.

- Легитиман разлог за приговоре јесте чињеница да није у питању радња која представља кривично дјело. Да би имали кривично дјело, морамо имати кривични закон који инкриминише то дјело, а у овом случају немамо легитимног законодавца, дакле немамо кривично дјело. Није довољно да се само тамо нека одлука неког господина Кристијана Шмита објави у Службеном гласнику БиХ, већ је нужно да је тај самозвани ауторитет легитимисан да донесе закон у БиХ - појаснио је Бубић.

Он је истакао да је ријеч о политички монтираном процесу против предсједника Српске и да је у таквој ситуацији нужна одбрана политичким и правним средствима, те да ће правни тим предузети сва правна средства.

Бубић је поручио да "послодавац предсједнику Републике Српске није ни Шмит ни Тужилаштво, већ народ Српске" и да је то његова легитимација.