latinica  ћирилица
13/09/2023 |  21:31 ⇒ 14/09/2023 | 10:35 | Аутор: РТРС

Шмит: БиХ би се могла распасти без ОХР-а и страних судија

Кристијан Шмит рекао је да БиХ пријети опасност од конфликта и распада без ОХР-а и страних судија у Уставном суду БиХ.
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Кристијан Шмит (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

- Све док Дејтон не буде скроз проведен, морају остати ОХР и стране судије. Остаће овако и наредних година све док не буде у потпуности демократско друштво, јер постоји опасност од конфликта и распада БиХ - рекао је Шмит за Н1.

Шмит је рекао и да имовина припада Босни и Херцеговини, а да "о могућности коришћења и како ће се то правно ријешити управо разговара радна група".

Он је рекао и да је код предсједника Републике Српске Милорада Додика присутан "велики степен нервозе због истраге Тужилаштва БиХ".

На питање да ли је неко смијењен због непровођења његове одлуке, Шмит је одговорио да је "циљ да Тужилаштво и судови одлучују шта је исправно или погрешно".

- Уколико то не могу сами, онда ћемо их појачати. Право не вриједи, ако се не проводи - истакао је он.

Шмит је говорио и о томе шта планира урадити поводом 09. јануара.

- Прво то није само мој задатак, него БиХ и међународне заједнице. Уставни суд је донио одлуку да Дан Републике Српске треба бити дан за све заједнице. Не желимо да Додик показује своја наоружања и да се хвали с тиме. Разговараћу о томе. Имам чврст вољу да то спријечим, а најбоље би било да разумни људи у Српској кажу да то није њихова воља и да желе живјети у миру - рекао је Шмит.