latinica  ћирилица
14/09/2023 |  09:42 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

Радановић: Тужилаштву БиХ за оптужницу против Дудаковића требало 20 година, а за Додика само 30 дана

За оптужницу против некадашњег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу Тужилаштву је требало требало 20 година, а за оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика само 30 дана, навео је Ђорђе Радановић, предсједник Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Подсјетио је да се навршава 28 година од протјеривања српског становништва из општина Петровац, Крупа, Кључ, Дрвар, Шипово и Доњи Вакуф.

- Тада су припадници петог корпуса такозване Армије БиХ заузели Петровац, Крупу и Кључ, а хрватска војска заузела Дрвар и Шипово. Седми муслимански корпус је заузео Доњи Вакуф - наводи се у саопштењу Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Истиче да је протјерано цјелокупно српско становништво из ових општина.

- Пети корпус је починио више од 300 убиства над Србима, што стоји и у оптужници против Дудаковића. За оптужницу против њега Тужилаштву БиХ је требало 20 година, иако постоје аудио и видео снимци из којих је видљиво ко су организатори удруженог злочиначког подухвата. Суђење за удружени злочиначки подухват Атифу Дудаковићу траје предуго, умиру свједоци, сјећања блиједе, нестају докази - додаје се у саопштењу.

Наводе да се на оптужницу Дудаковићу чекало 20 година.

- Тужилаштво БиХ тромо "отаљава" рад у доказивању злочина Дудаковића и екипе, а оптужницу против Милорада Додика и Милоша Лукића у Тужилаштву БиХ су експресно спаковали, а у Суду БиХ потврдили - наводи Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Сматрају да Тужилаштво БиХ својим радом показује да није правосудна институција него обична штампарија оптужница против Срба.

- Мехмед Алагић командант муслиманског седмог корпуса је умро, а није одговарао за злочина над Србима у Доњем Вакуфу - нподјећају у саопштењу.