latinica  ћирилица
14/09/2023 |  09:48 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Тадић: Шмит напокон почео показивати да је у стању да разумије ситуацију

Правник Огњен Тадић истакао је да је Кристијан Шмит, иако није високи представник, напокон почео показивати да је у стању да разумије ситуацију, након што је Шмит у медијима рекао да не може промијенити Устав БиХ због одлуке Европског суда за људска права него то може само учинити парламент БиХ.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Јасно му је, додаје Тадић, да високи представник не може мијењати оно што је написано у Уставу БиХ.

- Још да схвати да високи представник не може ни дописивати одредбе у Устав БиХ! - објавио је Тадић на друштвеној мрежи Икс.

Како онда мисли, каже Тадић, да може дописивати у Устав БиХ /Анекс четири Дејтонског мировног споразума/ надлежности о имовини.

 

Европски суд за људска права је утврдио да је дошло до повреде члана један Протокола 12 /општа забрана дискриминације/ и Европске конвенције о људским правима због тога што Славен Ковачевић "није адекватно заступљен у Дому народа Парламентарне скупштине и Предсједништву БиХ".

Поводом изјаве Ковачевића да је тај суд, прихватајући његову апелацију, јавно "осрамотио ОХР", Шмит је рекао у медијима да сада постоји дискриминација и да се дејтонски Устав мора мијењати, допунити, али да Ковачевић добро зна да то није нешто што он може промијенити, него треба доћи до договора у парламенту БиХ.