latinica  ћирилица
14/09/2023 |  10:35 ⇒ 10:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Осумњичени за копање тунела нису из Црне Горе

Црногорска полиција трага за шест особа које се сумњиче да су копале тунел испод Вишег суда у Подгорици, а из безбједносног сектора је за портал РТЦГ речено да они нису из Црне Горе.
Ротација - Фото: илустрација
РотацијаФото: илустрација

Друге информације о особама које се потражују се не наводе.

Иначе, тунел је прокопан из једне оближње зграде до депоа Суда и, према различитим информацијама подгоричких медија, дугацчк је 30, односно 40 метара.

Судски вјештак градјевинске струке Драган Жарковић казже да за ископавање тунела од 30-ак метара који спаја двије зграде није била потребна тешка механизација, али јесу прецизне мапе.

- Неко је морао дати податке крајње тачке тунела, то је морао урадити са геодетском апаратуром и инструментима и претпостављам да је рађен са ручним алатом, без употребе некаквих савремених помагала којима би се то одрадило брже. Моја претпоставка је да је то рађено дужи временски период можда и ноћу - наводи Жарковић.

Додао је да звук радова камуфлирала дневна бука, а не искључује ни могућност да су коришћење савремене тихе машине, тзв. кртице.

- Онај ко се бави оваквим стварима, а то су организоване криминалне групе имају савременије технологије него они који би требало да их спречавају у томе. То је проблем Црне Горе - каже Жарковић, преноси портал РТЦГ.

Тунел је према првим процјенама димензија метар са 80 центиметара за шта је морало бити ископано око 18 кубика земље, каже Жарковић.

Он каже да за 15 година искуства у вјештачењу у грађевини није имао ниједан случај сличан овом, и напомиње да би за прецизнију анализу било потребно да обиђе депо, као и тунел, а такав налаз струке би, вјерује, допринијео и истрази.