latinica  ћирилица
14/09/2023 |  11:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Шведска обиљежава 50. годишњицу ступања на престо краља Карла Густава XVI

Шведска ове седмице обиљежава 50. годишњицу ступања краља Карла Густава XVI на престо четвородневним прославама које ће кулминирати војном парадом у Стокхолму.
Шведски краљ Карл Густав XVI (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND) -
Шведски краљ Карл Густав XVI (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Карл Густав (77) је први краљ у историји шведске монархије, дугој више од 1.000 година, који је 50 година на престолу.

Тренутно је на територији Европа једино од њега дуже на краљевском трону његова рођака данска краљица Маргрета II која је прошле године прославила 50. годишњицу владавине, пренио је АП.

Краљица Маргрета и норвешки краљ Харалд V су међу званицама које ће присуствовати обиљежавању јубилеја шведског краља.

Предвиђено је одржавање банкета, а Карл Густав ће се обратити нацији и преко телевизије.

За суботу је предвиђено да се краљ и краљица возе у коњским запрегама кроз центар Стокхолма заједно са 3.000 припадника шведске војске, морнарице и ваздухопловства.

Очекује се да ће бити појачане мјере безбједности након што је Шведска подигла ниво заштите од тероризма на други највиши ниво након низа јавних спаљивања и скрнављења Курана у Стокхолму, што је изазвало пријетње милитантних група.

Као и у сусједним скандинавским земљама, шведски монарх има церемонијалну улогу шефа државе, али нема политичку моћ. Многи Швеђани га такође сматрају симболом нације и уједињујућом фигуром у вријеме кризе.

Карл Густав је имао 27 година када је ступио на престо 15. септембра 1973. године, након смрти свог дједа, краља Густава VI Адолфа. Он је био први у реду за трон јер је његов отац погинуо у авионској несрећи када је био дијете.

Анкете показују да се већина Швеђана залаже за задржавање монархије.