latinica  ћирилица
14/09/2023 |  12:06 | Аутор: СРНА

Влада: Попис становништва не смије бити политизован

Попис становништва у Црној Гори, који ће почети 1. новембра, не смије на било који начин бити политизован, речено је на данашњој сједници црногорске Владе на којој је представљена информација о попису.
Влада Црне Горе (Фото: Wikimedia Commons) -
Влада Црне Горе (Фото: Wikimedia Commons)

Министар финансија Црне Горе Александар Дамјановић рекао је да је попис најважнији државни посао ове године и да се све активности у вези са тим спроводе пуним интензитетом.

Дамјановић је указао да има злонамјерних покушаја и наговјештаја да би ова активност могла да се поремети, евентуално и прекине.

- Мислим да смо довољно урадили у оквиру законодавног и институционалног дијела, како никоме не би пало на памет да покуша да омета овај процес - рекао је Дамјановић.

Он је додао да Управи за статистику треба пружити подршку како би ову активност спровела несметано.

Дамјановић је истакао да ће резултати пописа послужити као основа за доношење свих јавних политикика, стратегија и планова.

Скуштина Црне Горе је 12. децембра прошле године усвојила Закон о попису становништва, након чега је Влада донијела Уредбу којом је дефинисан датум његовог одржавања и одлуку о расподјели новца пописним комисијама, чиме је почела финална фаза припрема за тај посао.