latinica  ћирилица
14/09/2023 |  12:10 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Шекара: Пут ка распаду БиХ је остајање ОХР-а и страних судија у Уставном суду

Члан Главног одбора СНСД-а Срђан Шекара истакао је да су једина пријетња по БиХ и пут ка њеном распаду остајање ОХР-а и страних судија у Уставном суду БиХ који је, како каже, одавно престао да буде суд, а постао политичко оружје дијела међународне заједнице и радикалног сарајевског политичког круга из којег се пуца у Српску и њене институције.
Срђан Шекара - Фото: СРНА
Срђан ШекараФото: СРНА

- Ако у некога или нешто пуцаш, онда је сасвим јасно и какав епилог прижељкујеш - рекао је Шекара Срни, коментаришући наводе Кристијана Шмита да "у БиХ морају остати ОХР и стране судије све док Дејтон не буде скроз проведен", као и да ће "остати овако док не буде у потпуности демократско друштво, јер постоји опасност од конфликта и распада БиХ".

Шекара сматра да је све оно што неизабрани странац и самозвани високи представник Кристијан Шмит наводи као разлоге због којих је неопходно да у БиХ остану ОХР и стране судије потпуно деструктивно за оно што Шмит наводи као своју наводну бојазан.

- Државна заједница БиХ каква је створена споразумом у Дејтону, на чије се провођење тако често позива, иако исти тај споразум потпуно девастира чак и самим пристанком да обавља функцију на коју није именован у складу са тим актом предвиђеним процедурама, а потом и свим антидејтонским потезима које повлачи, угрожена је управо његовим арогантним понашањем и активностима чији једини циљ јесте отимање имовине Републици Српској и њено институционално развлашћивање - наводи Шекара.

Шекара додаје да би, када већ прича о потпуно демократском друштву онда овај Нијемац требало да остави по страни манипулације, погледа се у огледало и коначно схвати да такво друштво не може постојати ни у једној земљи у којој је врховни ауторитет и протектор један странац, изабран или не попут њега.

- Таквим лекцијама које покушава овдје дијелити дограђује имиџ који је иначе за жаљење. Република Српска има свој пут и он је поплочан досљедним поштовањем уставних рјешења и Дејтонског мировног споразума и ту не постоји ништа конфликтно и опасно по државну заједницу БиХ, у којој управо нелегитимни странац и његови сарадници стварају опасни узурпаторски амбијент у којем се постављају изнад свих овдашњих институција - рекао је Шекара.