latinica  ћирилица
14/09/2023 |  12:47 | Аутор: СРНА

Нуждић: Одбраном националних симбола брани се и право на постојање Српске

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је Срни да је Дан српског јединства, слободе и националне заставе стални подсјетник на идеал слободе који српски народ баштини, оцијенивши да одбрана националних симбола представља и одбрану права на постојање Републике Српске.
Виктор Нуждић - Фото: СРНА
Виктор НуждићФото: СРНА

Нуждић је рекао да су Срби у својој историји поднијели огромну жртву да би били своји на своме, а страдање, прогони, етничко чишћење обиљежили су, нажалост, и ратове који су се водили на подручју бивше Југославије деведесетих година прошлог вијека.

- Зато је празник који су 2021. године установила руководства Србије и Српске од велике важности као стални подсјетник на идеал слободе коју баштинимо. Важно је да останемо јединствени, непоколебљиви у одбрани истине о оном што нам се дешавало кроз историју, те да не дозволимо њено прекрајање - поручио је Нуждић.

Према његовим ријечима, национални симболи попут заставе изражавају осјећај поноса и националног достојанства и баш из тог разлога су у континуитету нападани.

- Одбрана националних симбола у значајној мјери означавала је и одбрану права на постојање Републике Српске - истакао је Нуждић.

Он је подсјетио да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица 2021. године био један од организатора првог обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе одржаног у Бањалуци.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра.

На овај дан, 15. септембра 1918. године, почео је пробој Солунског фронта.