latinica  ћирилица
14/09/2023 |  12:49 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Новак: Будућност Европе зависи од успјеха борбе за породицу

Предсједница Мађарске Каталин Новак изјавила је да је у овој земљи препознат значај заштите породице и породичних вриједности, те да од успјеха ове борбе зависи опстанак земље, али и Европе, јавља извјештач Срне.
Каталин Новак (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Каталин Новак (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

- Данас водимо борбу за слободу породице. Онај ко рађа спреман је да му дијете живи у миру и слободи. Ја имам троје дјеце. Када сам постала мајка, систем није био наклоњен породици. Чинило се тада да се породице одричу будућности - навела је Новакова у обраћању на 5. Демографском самиту у Будимпешти, на којем ће се обратити и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Током посебне сесије под називом "Породица је кључ безбједности", Новакова је истакла да је у посљедњој деценији у Мађарској значајно повећан број бракова уз смањен број абортуса, те да је уз то растао животни стандард.

- Демографска слика је угрожена у Европи. Ако се рађа мање дјеце, наш ће свијет нестати. Без дјеце нема будућности. Вриједи чувати земљу ако имамо дјецу и унуке. Ми смо овдје савезници једни других, те савезници породица - закључила је Новакова.

У свом уводном обраћању, предсједник Бугарске Румен Радев истакао је да је важно говорити о значају и очувању породице.

- Важно је развијати систем образовања, те обезбиједити финансијску стабилност породице. То нас ставља пред велики изазов. Наредних деценија европска друштва ће бити суочена са изазовом како да очувају европски и хришћански идентитет - навео је Радев и додао да ће то довести у питање и солидарност Европе према другима.

Он је рекао да се Бугарска суочава са проблемом старења популације и падом наталитета.

- Број становника нам се смањио за 850.000. Проблем је у миграцијама. Људи одлазе и велики је број земаља које одвлаче наш људски капитал, наше учене и успјешне људе. То је за нас двојни губитак јер смо улагали у образовање тих људи - истакао је Радев.

Он је изразио наду да ће се Бугарска изборити са демографским проблемима, те додао да је важно у ЕУ развити демографске стратегије.

- Изазов је како да се прилагодимо глобалним демографским приликама. Ако не будемо способни да сачувамо идентитет, онда смо у проблему - рекао је Радев.

Предсједник Владе Италије Ђорђа Мелони истакла је да је неопходна културолошка обнова Европе, јер је наталитет знатно пао и створена је атмосфера уперена против породице.

- Породице имају све мањи број дјеце. Земље се крећу у пропаст и треба да сагледамо ситуацију и утврдимо разлоге. Од тога зависи будућност наше нације - рекла је Мелони.

Према њеним ријечима, слика породице блиједи у медијима, а примат преузима потрошачко друштво.

- Живимо у епохи гдје је све угрожено. То је опасно с аспекта породичног, вјерског и националног идентитета. Хоће да нас увјере да су ово ретроградне теме. Нико ме неће увјерити у то - нагласила је Мелони.

Домаћини скупа у Будимпешти окупили су 60 шефова држава и влада, вођа цркава, медијских личности, мислилаца и лидера невладиних организација са четири континента.

Учесницима ће се обратити српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, а на самиту ће говорити и предсједници скупштина, министри и други гости са четири континента.

Демографски самит у Будимпешти је најважнији међународни стратешки форум о демографским питањима који се одржава од 2015. године, а прије двије године учесницима се обратио предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је тада обављао функцију српског члана Предсједништва БиХ.

Учесници дводневног самита подијелиће своја размишљања о томе како створити сигурну и предвидљиву будућност за породице и будуће генерације.