latinica  ћирилица
14/09/2023 |  12:52 ⇒ 13:32 | Аутор: РТРС

Привредна комора: Подршка институцијама Српске за досљедно провођење одлука НСРС

Управни одбор Привредне коморе Републике Српске даје пуну подршку институцијама Републике Српске, посебно институцији предсједника Републике Српске с циљем досљедног спровођења одлука Народне скупштине Српске и уставних надлежности које му припадају, саопштено је из ове институције.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Као заступници интереса привреде Републике Српске која је темељ функционисања система, из Привредне коморе Српске су позвали институције и појединце да се без калкулација и дневнополитичких интереса уједине у борби за очување имовине и институција Републике Српске као основе за стварање елементарних услова привредног развоја Републике Српске.

Чланови Управног одбора Привредне коморе Републике Српске позвали су представнике међународне заједнице да престану са политикама које угрожавају привредни амбијент и перспективе развоја, што у крајњем резултира падом стандарда и квалитета живота грађана Републике Српске.

Управни одбор Привредне коморе Републике Српске сматра да успоравању привредног раста у Републици Српској значајно доприноси погоршање политичког амбијента, као посљедица наметнутих одлука ОХР, којима се директно поткопава институционално-правни поредак и имовинска права Републике Српске.

Чланови Управног одбора Привредне коморе Српске на сједници су разматрали и Информацију о привредним кретањима у Српској за период јануар-јул 2023. године.

- Према овој информацији, у односу на 2022. годину, за првих седам мјесеци ове године пад је забиљежен у индустријској производњи, у промету у индустрији, обиму робне размјене Републике Српске са иностранством, броју запослених у индустрији, а реални БДП за прво и друго тромјесјече 2023. године, биљежи ниске позитивне стопе раста од 0,9, односно 0,7 одсто - наводи се у саопштењу.

Из Привредне коморе су истакли да је посебно забрињавајуће да је највећи пад реалног БДП-а процијењен у прерађивачкој индустрији од 3,1 одсто у првом тромјесечју, односно седам одсто у другом. /крај/ба/бб