latinica  ћирилица
14/09/2023 |  13:15 ⇒ 13:28 | Аутор: Агенције

Бијела ајкула уловљена у хрватском дијелу Јадрана

Рибари на хрватском Јадрану уловили су младу јединку велике бијеле ајкуле, најопасније ајкуле на свијету. Она је уловљена код Рогознице, између Шибеника и Сплита, а рибари су је продали, иако се ради о заштићеној врсти.
Бијела ајкула (Фото: EPA/HELMUT FOHRINGER, илустрација) -
Бијела ајкула (Фото: EPA/HELMUT FOHRINGER, илустрација)

Познати хрватски морски биолог Петар Кружић процијенио је да се ради о младој јединки велике беле ајкуле (carcharodon carcharias), дужине 1,5 метар (одрасли примерци могу бити дуги и по шест метара), која је вјероватно уловљена на парангал, дакле, ради се о случајном улову.

Кружић је друштвеним мрежама поручио рибарима да не продају уловљене морске псе, јер су такви проналасци изузетно вриједни, не само за Јадран, већ за цијели Медитеран. Он је додао да уловљене јединке треба прослиједити Институту за океанографију и рибарство.

Иначе, како наводе хрватски медији, рибари су уловљену велику бијелу ајкулу продали ресторану, а претходно су се сликали са њом.

Велика бијела ајкула је предатор са врха ланца исхране и нема природних непријатеље, те је одговорна за највише напада на људе, од свих ајкула.

Ален Солдо, професор на катедри за море сплитског универзитета каже да велика бијела ајкула не живи стално у Јадрану, већ да повремено залута због хране, претежно туне.

- Последњи напад велике беле ајкуле на човека био је код Виса 2008. и није био смртоносан - рекао је Солдо.

Он је додао да у Јадрану обитавају 33 врсте морских паса, од којих су три потенцијално опасне, а то су дугоноса и атлантска ајкула те велика бијела ајкула.

- Атлантска ајкула стална је наша врста, на отвореном мору је углавном и мање је доступна рибарским алатима - казао је овај познати стручњак.

Фране Мадираца, докторанд на Универзитету у Хамбургу каже како су мале шансе да је мајка уловљене јединке негде у близини, будући да се младе јединке крећу саме и да је ова која је ухваћена, судећи по величини, већ одвојена од породице.

- Ово је врло велика животиња, знатижељна је, ако види човјека, може му се приближити и провјерити о чему се ради. Морски пси у принципу не нападају људе због хране. У случају да уочите овакву јединку, треба држати дистанцу и показати поштовање. Треба се умирити, склонити се на сигурно, не правити буку на мору. Такође, треба се поставити вертикално на мору, јер хоризонтала сугерише да смо рањиви - наводи Мадираца.