latinica  ћирилица
14/09/2023 |  13:37 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Орбан: Срби су рјешење, а не проблем на Балкану

Предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан рекао је током обраћања на Демографском самиту у Будимпешти, поздрављајући српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић, да се Балкан суочава са бројним изазовима и да је важна стабилност у региону јер, како је навео, Цвијановићева долази из земље која је у непосредној близини Мађарске.
Виктор Орбан ( Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR) -
Виктор Орбан ( Фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

- Срби не значе проблем него рјешење за Балкан. Дуго смо живјели заједно и знамо са чиме се суочавају - навео је Орбан.

Он је, говорећи о демографији, рекао да су у Европи нападнуте основне породичне вриједности, али да Мађарска неће одустати од заштите породице.

- У Европи имамо прогресивну и либералну елиту. Умјесто важних питања, као што је демографска будућност, они се баве глупим и неважним питањима - истакао је Орбан.

Он је рекао да је забрињавајући однос према породици јер се намећу теме о важности индивидуализма.

- Циљ либерала је да се изазове стратешки страх од будућности - навео је Орбан.

Према његовим ријечима, размишљање западне елите је давно виђена и страшна ноћна мора, а стање свијести одређује будућност.

- Организација овог самита није само добра ствар него је обавеза према будућности, дјеци и цивилизацији. Мађарска је инкубатор конзервативне политике. Нудимо ефикасна рјешења и имамо много пројеката које се односе на сарадњу државе и цркве, уз модерно образовање, али најважније остаје питање демографске слике - додао је Орбан.

Истакао је да породичну политику треба заснивати на мајкама, а држава треба свим средствима бранити породицу.

- Удвостручили смо зараду породица са двоје дјеце. Породице имају подршку при изградњи или обнови некретнина. Мајке са четворо и више дјеце не плаћају порез на доходак. То ћемо смањити и на троје дјеце. Ако желиш будућност за отаџбину, треба да подржаваш мајке - истакао је Орбан.

Мајка је жена, а отац мушкарац, рекао је Орбан, што је уврштено и у закон. "Мађари су на референдуму одлучили да се одбране од ЛГБТ пропаганде", нагласио је Орбан.

Он је истакао да је успорен пад наталитета, али да је циљ да се преокрене та појава.

- Преломни тренутак за демографију треба да буде раст наталитета. Сада крећемо у другу фазу. Учинили смо много, али то није довољно. Подржаћемо породицу и наставићемо да помажемо - рекао је Орбан.

Домаћини скупа у Будимпешти окупили су 60 шефова држава и влада, вођа цркава, медијских личности, мислилаца и лидера невладиних организација са четири континента.

Учесницима ће се у 14.00 часова обратити српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, а између осталог на самиту ће говорити и предсједници скупштина, министри и други гости са четири континента.

Демографски самит у Будимпешти је најважнији међународни стратешки форум о демографским питањима који се одржава од 2015. године, а прије двије године учесницима се обратио предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је тада обављао функцију српског члана Предсједништва БиХ.

Учесници дводневног самита подијелиће своја размишљања о томе како створити сигурну и предвидљиву будућност за породице и будуће генерације.