latinica  ћирилица
14/09/2023 |  13:39 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Видовић: Српска измирује обавезе на вријеме

Јавности је позната чињеница да постоји одређено негативно дјеловање страних и других фактора на финансијски сектор Републике Српске, али да Српска, упркос свему, обезбјеђује средства споља и на домаћем тржишту, уопште не каснећи у измиривању својих обавеза, истакла је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је нагласила да страни и других фактори дјелују према спољном тржишту капитала и одређеним субјектима на њему, а све с циљем да они не финансирају Српску.

- То је чињеница и није непозната ствар. Чак и нелегални Кристијан Шмит узима себи за право да говори да не треба улагати у Српску зато што она, наводно, нема чиме да гарантује. То апсолутно није тачно. И сама та чињеница говори какав је наступ према Републици, али без обзира на то, обезбјеђујемо један дио средстава споља, као и на домаћем тржишту - нагласила је Видовићева.

Она је рекла да је немогуће на свјетским берзама трговати новцем сумњивог поријекла, наводећи да Српска обезбјеђује средства и од својих пријатеља у иностранству који желе да је финансирају.

- Морам рећи да, ко год финансира Српску, засигурно нема никаквог ризика, јер ми све своје обавезе измирујемо уредно и на вријеме и на том плану нисмо никада каснили. Имамо и имаћемо и друге изворе споља, а то су, поновићу, земље које нас подржавају и имају могућности и жељу да нас финансирају. Осим тога, имамо и одређене компаније које желе да нас финансирају и улажу у Српску, као и грађане. Имали смо знатан број грађана из ЕУ који су куповали наше обвезнице, иако то тамо нисмо промовисали - рекла је Видовићева.

Видовићева је поручила да број купаца обвезница које емитује Српска зависи од тога да ли је обвезница дефинисана за правна или за физичка лица.

- Имамо велики одзив грађана када је ријеч о емитовању обвезница без валутне клаузуле. Тиме смо охрабрени и у наредном периоду ћемо имати посебне пројекте у вези са грађанима и њиховим опредјељењем да купују обвезнице Српске, што се дешава и у другим земљама. Сматрамо да ћемо на том плану имати значајан успјех - истакла је Видовићева.