latinica  ћирилица
14/09/2023 |  15:24 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Милошевић за Радио Српске: Срби имају јединствен духовни и културни простор

Пробој Солунског фронта 15. септембра 1918. године је догађај од свесрпског значаја, јер је предтављао почетак краја Првог свјетског рата и период у којем се већина српског народа нашла у једној држави.
Боривоје Милошевић - Фото: РТРС
Боривоје МилошевићФото: РТРС

Током читавог 20. вијека српски идентитет био је на удару, посебно у крајевима који су се налазили ван матице, а данас је то Република Србија, рекао је историчар доктор Боривоје Милошевић гостујући у програму Радија Републике Српске.

Распадом Краљевине Југославије, а потом и СФРЈ, формиране су нове државе, а напади на српски идентитет, културу, традицију и духовност су настављени.

- И у 21. вијеку изложени смо разним идентитетским и политичким притисцима, а српски народ који живи ван граница Србије налази се у компликованој и тешкој ситуацији - одговорио је Милошевић на питање како одржати јединство нације.

Навео је да Срби имају свој јединствен духовни и културни простор и нико не може да му забрани да његује кутурне и духовне везе, нити да подигне зидове, иако је кроз историју било таквих покушаја.

- Улагати у науку, образовање, културу, то је темељ сваке нације, и ако будемо ишли у том правцу онда ће заживјети свијест о јединству народа, а самим тим заживјеће и Дан српског јединства, слободе и националне заставе као празник -истакао је  Милошевић за Радио Српске.