latinica  ћирилица
14/09/2023 |  18:51 ⇒ 22:12 | Аутор: СРНА

Потписан меморандум о разумијевању о пројекту изградње ХЕ "Билећа" (ФОТО)

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао је данас у Бањалуци са предсjедником Управног одбора кинеске компаније АVIC - China National Aero-Technology International Engineering Corporation Лиуом Хонгхоунгом Меморандум о разумијевању о пројекту изградње ХЕ "Билећа", саопштено је из ресорног Министарства.
Потписивање споразума (Фото: Министарство енергетике и рударства Српске Facebook) -
Потписивање споразума (Фото: Министарство енергетике и рударства Српске Facebook)

Планским документима из области енергетике предвиђена је приоритетна изградња ХЕ "Билећа" те је овим Меморандумом изражена намјера страна потписница да преговарају о условима сарадње на овом пројекту и евентуалном закључивању одговарајућих уговора о његовој реализацији, у складу са важећим прописима.

У Меморандуму се наводи да ће кинеска компанија о свом трошку да оцијени постојећу документацију за изградњу ХЕ "Билећа" и да ће извршити потребна истраживања терена, како би припремила студију изводљивости пројекта и остале потребне документе.

- Влада је препознала позитивне резултате које је компанија АVIC као извођач радова остварила током активности изградње ХЕ "Бистрица" и у том смислу ће их подржати уколико буду ангажовани као извођач радова на основу јавног позива који би био расписан за пројекат изградње ХЕ "Билећа - рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, интерес ове компаније да реализује и друге енергетске пројекте у нашој земљи поред оних које већ реализује јасан је показатељ да је Република Српска пожељно инвестиционо подручје богато ресурсима које можемо и треба да ставимо у функцију њеног развоја.

Процијењена инсталисана снага будућег постројења је 33,5MW и реализоваће се по принципу "кључ у руке", наводи се у саопштењу. Меморандум је закључујен на период од шест мјесеци.

Састанку су присуствовали и представници кинеске осигуравајуће куће Синошур, Увозно-извозне банке Кине, Електропривреде Српске, предузећа "ХЕ Бистрица" и "ХЕ на Дрини".

Прије овог састанка је у истом саставу одржан састанак у кабинету премијера Вишковића, током ког је разговарано о реализацији пројекта изградње ХЕ на ријеци Бистрици и финансирању овог пројекта.