latinica  ћирилица
14/09/2023 |  21:58 ⇒ 22:05 | Аутор: РТРС

Одржана прва пројекција документарног филма о Гаврилу Принципу

Уочи Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у Бањалуци је уприличена прва пројекција документарног филма "Гаврош", младог аутора Милоша Михољчића, ученика Основне школе "Доситеј Обрадовић. Филм приказује дјетињство Гаврила Принципа и његово одрастање у Босанском Грахову.
Документарни филм "Гаврош" - Фото: РТРС
Документарни филм "Гаврош"Фото: РТРС

Михољчић наглашава да је и "само име филма Гаврош мало загонетно".

- То сам намјерно и хтио јер када чујете "Гаврош" сигурно нисте сигурни да је то Гаврило Принцип. Њега су другари у школи звали Гаврица, али он то није волио. Он је хтио да га зову Гаврош по дјелу Виктора Игооа дјечаку хероју, и то је тема - објаснио је Михољчић.

- Идеја која се мени највише допала је то да се исприча прича о једној таквој историјској личности, која је прича дјетета о дјетету а временска дистанца је један читав вијек - рекла је директор Основне школе "Доситеј Обрадовић" Бањалука Данијела Лолић. 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић напоменуо је да се "карактер учи у основној школи и у породици".

- У потпуности сам сигуран да ако нам дјеца праве филмове о Гаврилу Принципу, о његовом дјетињству, да ће наш карактер остати чврст и да ће данас бити поносни наши потомци као што смо и ми поносни на наше претке - нагласио је Стевандић.