latinica  ћирилица
15/09/2023 |  07:47 ⇒ 09:26 | Аутор: РТРС

Шеварика: Друга Крајишка бригада понос Српске (ВИДЕО)

Друга Крајишка бригада је понос Републике Српске, јер дала је много тога да би наша Република живјела, истакао је Владимир Шеварика, потпредсједник Удружења бораца Друге крајишке бригаде, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Владимир Шеварика - Фото: РТРС
Владимир ШеварикаФото: РТРС

Пуне 32. године су откако је формирана 2. Крајишка бригада ВРС. У суботу ће тим поводом тачно у подне на Раковачким барама у Бањалуци бити обиљежена годишњица, евоциране успомене - првенствено на погинуле и нестале борце ове бригаде.

- Ми смо једина јединица у Републици Српској која је изградила меморијални центар и на том мјесту обиљежићемо 32 године од оснивања бригаде - истакао је Шеварика. 

- На ратном путу дугом 3.500 километара од Западне Славоније, Коридора живота, градачачког, орашког, добојског, сарајевског, влашићког, гламочког и бихаћког ратишта, па све до Мањаче, кроз бригаду је прошло више од 23.000 бораца, а живот за Републику Српску дао је 231 борац.

- Друга крајишка бригада имала је 1.600 рањених бораца, од којих 750 ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, док се шест бораца ове бригаде воде као нестали. Наши припадници су на дан бригаде истовремено и тужни и поносни. Најтеже је прићи породицама погинулих, евоцирати успомене на те хероје. Уз традиоционални војнички пасуљ достојно ћемо се сјетити ратног пута наше бригаде - додао је Шеварика.