latinica  ћирилица
15/09/2023 |  09:06 ⇒ 09:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Куртијева пријетња Србима и Српској листи веома опасна

Изјава Аљбина Куртија да ће Срби на Косову и Српска листа да "пате и плате" је веома опасна и показује праву природу Куртијевог режима, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Петар Петковић (ФОТО: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Петар Петковић (ФОТО: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

- Јуче је био тежак дан у Бриселу, преговори су се водили у немогућим условима, јер Курти одбија да формира Заједницу српских општина. Борељ је то јуче отворено и јасно рекао и то је ново да за разлику од ранијих случајева када су послије преговора оптуживане обје стране, јуче смо први пут видјели најотворенији став Европске уније, па и САД да је Курти одговоран за то што је јуче пропао дијалог - рекао је он гостујући на РТС.

Додао је да, иако су јучерашњи преговори били веома тешки, да им није крај и да ће се држава Србија грчевито борити да сачува мир и стабилност, те да ће учинити све да се постигне компромисно рјешење а, како је рекао, "ријеч компромис за Србе на Косову није ружна ријеч, већ им значи живот".

- Трудићемо се да мудрим потезима учинимо све да сачувамо мир, али и да оно што је договорено 2013. и 2015. мора бити спроведено - рекао је Петковић.

Истакао је да је Београд јуче и поред тешког дана имао, како је рекао, мали разлог за задовољство, а он се огледао у томе што се јасно видјело и чуло да Београд није крив, већ је показао конструктивност и прихватио предлог ЕУ који подразумијева прво формирање ЗСО, а онда рад на имлементационом плану.

Петковић је навео да је Курти, поред одбијања да формира ЗСО, одбио и компромисни приједлог ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине, као и приједлог за деескалацију на сјеверу КиМ.

Оцијенио је да административно упутство, које је донесено од стране Куртија, представља трик Приштине.

- Кажу како су спремни да иду у процес деескалације путем избора, онда донесу административно упутство гдје, између осталог, процедура од потписивања петиције до расписивања избора градоначелника траје 118 дана. Он тиме покушава да и саму ЕУ доведе у питање, жели са свима да се игра, мисли да на тај начин да може да ојача своју позицију - указао је Петковић.

Према његовим ријечима, изјава Бореља и притисак од стране ЕУ и САД представља искорак у процесу дијалога.

- Разумите да су оне најјаче државе на Западу створиле тзв. независно Косово и то је њихово чедо. Колико год према њима Курти био несташан дјечак они ће чините све да ту такозвану независност очувају и заштите - навео је Петковић и додао да Србија неће одустајати од своје позиције и од свог народа на КиМ.