latinica  ћирилица
15/09/2023 |  09:10 ⇒ 09:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Пешић: Нама није потребна АБА лига

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић рекао је, гостујући у емисији "Око" на РТС-у, да српским клубовима није потребна АБА лига и да морају да се врате тамо гдје припадају.
Светислав Пешић (Фото: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU, илустрација) -
Светислав Пешић (Фото: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU, илустрација)

Пешић је рекао да је приликом дочека кошаркаша на балкону Скупштине Београда схватио према коме је обавезан да каже да би кошарка требало да буде циљ, а не средство за неке друге циљеве.

- То је била једна фантастична атмосфера на дочеку, на овом спектаклу који су ти дјечаци и дјевојчице направили. Ја сам то доживио послије Индијанаполиса, али ово је било на неки други начин. Тад схватиш и осјетиш колико имаш одговорности према тим људима, према навијачима, према народу, колико је то важно за њих да репрезентација постиже високе спортске резултате. Ја се сад питам шта би ми требало да урадимо да увијек будемо на сваком такмичењу, да увијек долазимо са медаљама. Како стићи до тога? На овај начин како ми данас радимо, немогуће. Систем такмичења је превазиђен - рекао је Пешић.

Селектор Србије је затим дао прогнозу дешавања у наредним годинама уколико се ствари не промјене у систему такмичења домаће лиге.

- Мислим да ми немамо пирамиду система такмичења у којој је најважнија ствар да се производе играчи. Ми имамо у свим лигама играче који немају апсолутно никакве перспективе за будућност великих наших клубова или за репрезентацију. Највјероватније, оно што ће се десити идуће године или за двије године, вјероватно ће Црвена звезда и Партизан добити позивницу за Евролигу, а послије тога ће постати сувласници такмичења. То ће се 100 одсто десити. Шта ћемо онда? Ми не би требало да играмо АБА лигу. Ми морамо да се вратимо тамо гдје припадамо. Значи, ми морамо да имамо професионалну српску лигу. И то одмах, сад, на крају овог олимпијског циклуса. Да оног тренутка, кад Црвена звезда и Партизан дефинитивно добију сигурност да ће сваке године играти Евролигу, направимо лигу попут литванске - истакао је Пешић.

Затим је објаснио да су Литванци формирали професионалну лигу и да је сваки клуб добио правила понашања, какву дворану морају да имају.

- Апсолутно све је регулисано. И они играју своју лигу и играју европска такмичења. Шта се код нас дешава? Осим Црвене звезде и Партизана, нико не игра у Европи. Ниједан клуб. И то већ годинама. И ми желимо да развијемо нашу кошарку. Шта то значи? То значи оног тренутка кад ми направимо професионалну српску лигу, јединствену српску лигу онда ће из те српске лиге бити проходност за европска такмичења. Ми би требало да се повезујемо са Европом, са свијетом. Ми морамо да се повезујемо са Европом. Ми морамо да будемо у Европи. Не у овом простору бивше Југославије, коју ја волим и дан данас иако више не постоји - додао је Пешић.

Он је истакао је да мора да се мисли на будућност.

- Са аспекта наших интереса, ми морамо врло брзо, прије свега клубови морају да изразе интерес како желе даље и гдје желе да се такмиче. Ја све ово говорим за будућност. Јер послије Олимпијских игара ће доћи неки други селектор овдје. Па послије њега ће долазити други. Значи, од овог резултата, од овог сребра, шта смо добили? Видјели смо људе који су дошли да подрже кошаркашку репрезентацију. Не репрезентацију, него кошарку Србије. Замислите колико ми имамо навијача. И сви би требало да навијају и за Црвену звезду и за Партизан и обрнуто како год хоћете. И за Мегу. Њима би требало понудити адекватан систем такмичења - јасан је селектор Србије.

На крају је Пешић објаснио да кошарка у Србији стоји на четири стуба.

- Данас у Србији кошарка стоји као и сто на четири стуба. Први је селекција. Други је примјенљива методика тренинга на људе које бираш - од младих до репрезентације. Треће, учешће, утицај на правила ФИБА. Ми смо мијењали правила ФИБА. Ми смо утицали. Радомир Шапер је мијењао правила лиге. Ми смо данима проводили разговоре у Минхену. И четврто, најважније, све може да буде овако и онако, али ако нема система такмичења, гдје ће ти потенцијали да се развију, ми ћемо да останемо овдје гдје смо - закључио је Пешић.