latinica  ћирилица
15/09/2023 |  10:46 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Оптужница против 21 особе због шверца 4,3 тоне кокаина

Специјално државно тужилаштво у Подгорици подигло је оптужницу против 21 особе осумњичене за шверц више од четири тоне кокаина.
Полиција Црне Горе (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Полиција Црне Горе (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Ове особе су оптужене за стварање криминалне организације, неовлашћену производњу, држање и стављање у промет опојних дрога, прање новца, одавање тајних података и злоупотребу службеног положаја.

Портпарол Специјалног државног тужилаштва Вукас Радоњић рекао је да је предложено да за седам оптужених буде продужен притвор, а да се у одсуству суди једанаесторици оптужених који су у бјекству.

За шверц око 4,3 тоне кокаина оптужено је 16 особа, за стварање криминалне организације 18, а за прање око седам милиона евра петоро.

Троје оптужених се сумњиче за кривична дјела изазивање опште опасности и недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

Против лица чији су иницијали Д.К. поднесена је оптужница за кривична дјела одавање тајних података и злоупотреба службеног положаја.

Радоњић је рекао да су ова кривична дјела извршена у периоду од 2019. до фебруара 2021. године у Црној Гори, али и појединим државама Европе и Јужне Америке.