latinica  ћирилица
15/09/2023 |  10:58 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Није изненађење Шмитова изјава да је опозиција тражила смјену Додика

Лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да су у великој заблуди сви који сматрају да ће се политичка криза ријешити ако се са сцене уклони предсједник Републике Српске Милорад Додик, додавши да га не изненађује изјава Кристијана Шмита да су опозициони лидери у Српској од њега тражили тако нешто.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- То није изненађење и јасно је да већ дуже вријеме одређене политичке опције мисле да на тај начин ријеше политичку кризу. Али то је једна велика заблуда, јер ако тим путем кренемо, тек ћемо да имамо проблеме - нагласио је Чубриловић.

Он је оцијенио и да наведена Шмитова изјава показује његову неозбиљност.

- Ако Шмит то на тај начин жели да промовише, зашто није одмах јавно рекао када је то било и шта, а не сада када је ситуација таква каква јесте, када га нико не жели у Српској. Сада он додатно долијева уље на ватру - навео је Чубриловић.

Он је рекао да и овакве изјаве попут Шмитове "говоре о нама и да не можемо да постигнемо никакав принципијелан договор и да појединци мисле да је много лакше преко посредника".

- Нажалост, протекторат који је овдје дуже вријеме покушава се још више промовисати од неких страна које мисле да могу доћи у неку бољу позицију. И то је још једна заблуда, а поготово је заблуда да то могу да спроведу - рекао је Чубриловић.

Кристијан Шмит изјавио је да су лидери опозиције у Републици Српској тражили од њега да са политичке сцене уклони предсједника Републике Српске Милорада Додика.

- Могао бих рећи и мјесто и вријеме када су ми њихови лидери тражили да макнем Додика уз примјену бонских овлаштења. Због тога ме чак изненадило то да су се неки од њих солидарисали са Додиком - рекао Шмит за "Дневни аваз".