latinica  ћирилица
15/09/2023 |  11:07 | Аутор: СРНА

Бјелица: Мађарска један од највећих пријатеља и савезника Српске и БиХ у ЕУ

Амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица оцијенила је за Срну значајним сусрет предсједника Мађарске Каталин Новак и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић у Будимпешти, јер је Мађарска један од највећих пријатеља и савезника Српске и БиХ у ЕУ.
Биљана Гутић Бјелица - Фото: РТРС
Биљана Гутић БјелицаФото: РТРС

- У овом тренутку нема већег и јачег пријатеља у ЕУ. Мађарска осим декларативне приче, јасно показује своје намјере да помогне. Често организовани састанци на овом нивоу говоре о њиховом интересу да у региону влада мир, стабилност и просперитет - истакла је Бјелица.

Она је подсјетила да Мађарска непрестано нуди помоћ у економији, реформама и размјени искустава када је ријеч о чланству у ЕУ.

- Мађарска је наш велики пријатељ, превасходно БиХ, а наравно и Републици Српској. То не смијемо изоставити, због добрих личних контаката предсједника Републике Српске Милорада Додика са премијером Виктором Орбаном и предсједником Каталин Новак - истакла је Бјелица.

Она је указала да би БиХ требала више да користи помоћ Мађарске, јер за разлику од Републике Српске други дио БиХ не показује интерес за сарадњу.

- Република Српска користи сваку прилику за чвршћу сарадњу са Мађарском. Имамо конкретну сарадњу у сектору пољопривреде. Позитивна искуства из тог пројекта, изродиће нове у будућности - закључила је Бјелица.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић јуче је у Будимпешти учествовала на Демографском самиту, а потом се састала са предсједником Мађарске Каталин Новак.