latinica  ћирилица
15/09/2023 |  11:40 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Павловић: Њемачка преко Шмита покушава да доврши посао својих идеолошких предака

Њемачка, преко својих високих представника у БиХ, наставља са политиком из 19. и 20. вијека. Кристијан Шмит, који отворено велича највеће нацистичке злочинце и лажно се представља као високи представник, на све могуће начине покушава да доврши посао својих идеолошких и политичких предака - рекао је за РТ Балкан Душан Павловић, директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске.
Душан Павловић - Фото: СРНА
Душан ПавловићФото: СРНА

Павловић истиче да је уништивши Краљевину Југославију, нацистичка Њемачка пребацила милионе Срба под контролу савезника: Хрвата, Муслимана, Албанаца, Мађара и Бугара. Нијемци су, додаје, одобравали и чак подржавали понижавање, дехуманизацију, мучење, силовање, масовна убиства дјеце и стварни геноцид над Србима.

- У Независној Држави Хрватској нацисти су формирали 13. СС дивизију Ханџар која је починила гнусне злочине. Током свог формирања, нацистичко руководство је сарађивало са Муслиманском браћом у данашњој БиХ и великим муфтијом јерусалимским ал Хусеинијем, вођом Муслиманске браће у тадашњој Палестини - рекао је за Павловић.

Павловић истиче да су посљедице њемачког нацистичког пројекта по Србе биле такве да у неким вијековним српским крајевима није било младих Срба за служење војног рока све до средине шездесетих година 20. вијека.

- Када је Њемачка кренула у демонтажу Југославије након пада Берлинског зида 1990-их, то је поново учинила преко хрватских и муслиманских сљедбеника радикалних идеологија које је користила током српског геноцида у Другом свјетском рату. Истовремено почиње и први посреднички рат политичког Запада, у овом случају против Срба у Хрватској и БиХ, који је војни врхунац достигао 1999. године нападом на Србију - истиче Павловић.

Додаје да је припремајући се за рјешавање српског питања у Југославији, политички Запад је започео медијску кампању дехуманизације и демонизације Срба и уништавања јединственог српског простора.

Истовремено, каже, да би се могао починити нови злочин, било је неопходно започети активности на прикривању, искривљавању и манипулацији историјским чињеницама Другог свјетског рата.

- Тако је, у својој суштини, нацистичка србофобија 90-их година постала глобални феномен - наглашава Павловић.

Према Душану Павловићу, геополитички циљ Запада се не мијења. Данас Њемачка, преко својих високих представника у БиХ, приближила се политици 19. и 20. вијеку. Он истиче да је њемачки званичник Кристијан Шмит, који отворено велича највеће нацистичке злочинце и лажно се представља као високи представник, на све могуће начине покушава да доврши посао својих идеолошких и политичких предака.

- Република Српска је створена 9. јануара 1992. године као српско "не" новом геноциду и стога нема намјеру да дозволи понижавање и нову окупацију своје дјеце од стране старих непријатеља. Легално изабрано руководство, на челу са предсједником Милорадом Додиком, директним потомком преживјелих жртава геноцида у НДХ, као и сви ми, штити Србе западно од Дрине - објашњава Павловић.