latinica  ћирилица
15/09/2023 |  12:01 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Дрвар: Срби не вријеђају друге кад обиљежавају националне празнике

Срби у Дрвару обиљежавају националне празнике не вријеђајући друге народе, док Бошњаци у Босанском Петровацу непримјереним понашањем и усклицима вријеђају Србе, рекла је начелница општине Дрвар Душица Рунић.
Општина Дрвар - Фото: СРНА
Општина ДрварФото: СРНА

- Дрвар обиљежава своје националне празнике не вријеђајући друге и поштујући културу и традицију других народа који живе на простору ове општине. Хрватима у Дрвару нико не ускраћује право обиљежавања националних празника, али на културан начин, као ни Србима којих је више од 90 одсто - навела је Рунићева.

Она је истакла да непримјерено понашање и усклици Бошњака у Босанском Петровцу "Текбир" и "Алаху екбер" вријеђају и Дрварчане, јер су Дрвар и Петровац пријатељске општине.

- Непримјерено понашање и усклици, величање националистичких вођа Бошњака у Босанском Петровцу, као и неправедно поступање према припадницима српског живља у Босанском Петровцу вријеђа и нас у комшилуку јер Петровац доживљавамо пријатељском општином и Дрварчани свакодневно бораве у Петровцу због много разлога - рекла је Рунићева.

Она је навела да су Дрварчани изненађени посљедњим догађајима у Босанском Петровцу и сматра да је то учинила само група истомишљеника и да такав модел понашања не дијеле сви Петровчани.

У Босанском Петровцу Бошњаци су јуче славили 28 година "слободе", уз ратне заставе такозване Армије БиХ и узвикивање "Текбир" и "Алаху екбер".

Дрвар је једина општина у федерацији БиХ која данас обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе а на градским улицама али и стамбеним објектима вијоре се српске тробојке.