latinica  ћирилица
15/09/2023 |  12:15 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Опозиција на издајничком путу, Српска ће успјети да се одбрани (ВИДЕО)

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је данас да нису изненађујуће тврдње Кристијана Шмита да су лидери опозиције у Републици Српској тражили од њега да са политичке сцене уклони предсједника Српске Милорада Додика, али да је то забрињавајуће из више разлога.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Прво, опозиција директно разговара са Кристијаном Шмитом, који није високи представник и који нема легитимитет и од њега траже да сруши слободно демократски исказану вољу грађана Републике Српске. Друго, тако признају да високи представници, све и да су легално изабрани, имају право да користе тзв. бонска овлашћења и смјењују легитимне представнике Српске - рекао је Ковачевић за РТРС.

Ковачевић је истакао да сви који тако раде заправо раде против Републике Српске, Дејтонског споразума, Устава и уставног поретка и да се налазе на издајничком путу.

Он је подсјетио да Кривични законик Републике Српске прописује да ће сви они који дјелују на такав начин, односно угрожавају уставно уређење противуставним путем рушећи демократски изабраног предсједника, бити кажњени казном затвора до осам година, истичући да овај случај мора бити детаљно истражен.

- Јасно је да сви гласачи опозиционих странака не стоје иза тога, да воле Републику Српску и да треба да знају да су представници опозиције сједили са Шмитом и тражили од њега да користи тзв. бонска овлашћења, да се мијеша у политички живот у БиХ и доведе их на власт тако што ће поништити слободну и демократску вољу народа - рекао је Ковачевић.

Он је изразио жаљење што се на данашњи дан, Дан српског јединства, слоге и национален заставе, разбија српско јединство и директно атакује на Републику Српску.

Ковачевић је поручио да нико неће успјети да сруши Републику Српску.

- Република Српска ће успјети да се одбрани и још дуго славиће слободу - поручио је Ковачевић.

Шмит је изјавио да су лидери опозиције у Републици Српској тражили од њега да са политичке сцене уклони Додика.