latinica  ћирилица
15/09/2023 |  12:28 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Завршена исплата помоћи за гријање посредством банака, од наредне седмице исплата поштом

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске завршило је исплату помоћи за гријање за енергетски сиромашна домаћинства посредством банака, а у току наредне седмице наставља се исплата помоћи за потрошаче који ће новац примити поштанском дознаком.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Исплате путем банака извршене су за кориснике код којих су подаци о банковним рачунима ажурни, а према списковима центара за социјални рад, Јавног фонда дјечије заштите, те резултатима јавног позива за додјелу ове помоћи, саопштено је из Министарства.

У саопштењу се наводи да слиједи исплата поштом за кориснике који редовна права остварују посредством Пошта Српске, као и за оне код којих су подаци о банковним рачунима били неажурни или непотпуни, због чега им претходно нису могле бити извршене уплате посредством банака.

Финансијска помоћ за трошкове гријања по домаћинству износи 476 КМ, а Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске ову помоћ исплатиће укупно за око 17.900 корисника, који испуњавају услове за додјелу ове врсте помоћи.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске задужено је за исплату помоћи за гријање за три категорије енергетски сиромашних потрошача и то кориснике права на новчану помоћ по основу закона којим се уређује област социјалне заштите, кориснике права на додатак на дјецу по основу закона којим се уређује област дјечије заштите и лица старија од 65 година под условима прописаним Одлуком о начину реализације пакета енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима Владе Републике Српске, а који су се нашли на утврђеном списку корисника након спроведене процедуре јавног позива.

Ријеч је о пакету енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима кроз додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања из инструмента претприступне помоћи ИПА 3 за 2023. годину Европске уније. Циљ додјеле ове помоћи јесте ублажавање посљедица негативних социо-економских утицаја енергетске кризе.

Финансијска помоћ се додјељује по домаћинству, односно једном члану домаћинства који испуњава услове, а критеријуми за реализацију пакета помоћи усаглашавани су са донатором и прилагођавани захтјевима и расположивим средствима.