latinica  ћирилица
15/09/2023 |  13:48 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан погинулих и несталих

У Бањалуци је обиљежен Дан погинулих и несталих.
Бањалука: Помен несталим и погинулим борцима - Фото: РТРС
Бањалука: Помен несталим и погинулим борцимаФото: РТРС

Република Српска још трага за 1.646 лица са списка несталих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да је процес тражења несталих Срба у застоју већ 15 година и да је крајње вријеме да се убрза или да се врати у надлежност Републике Српске.

- Од формирања Института за нестале БиХ 2008. године процес тражења несталих Срба је запао у ћорсокак, не функционише и заустављен је - рекла је Граорчева.

Предсједник Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалуке Бојан Келеман рекао је да су породице погинулих и несталих из Републике Српске незадовољне процесом тражења њихових најмилијих, јер је од 2008. године, када је почео са радом Институт за нестала лица БиХ, процес тражења несталих Срба практично заустављен.

- До 2008. године подаци су били много бољи, јер се годишње у просјеку проналазило осам несталих Срба, а ове године идентификовано је само једно лице српске националности - рекао је Келеман.

Због застоја у процесу тражења и идентификације српских жртава, једно од рјешења је да се овај процес са БиХ врати на ниво Српске, поручили су из Републичке организације породица погинулих и несталих бораца и цивила.